zaterdag 24 december 2011

Verzadiging

Tijdens de donkere dagen voor Kerstmis is er de vraag: Wat wil je onder de boom? En vaak moeten we zeggen: "Ik heb alles al". Want, als ik eerlijk ben, heb ik veel luxe, mooie spullen, handige dingen enz. Niets echt nodig....

Ook in deze tijd van recessie en economische slechte groei vraag ik me wel eens af, hebben we een nieuwe auto nodig, een groter huis, een handige iPad, een dock-station, een film-theater in huis? Of zitten we aan onze taks? Hebben we genoeg of misschien teveel? De winkels puilen uit, maar het lijkt wel of niemand meer koopt. Veel wordt via internet gekocht, buiten de winkels om, gevolg; lege panden te huur of te koop. Winkels die nog wel bestaan knokken door om niet ten onder te gaan, stuntverkopen, liquidatie of opheffing.... En, eerlijkheidshalve, ik hoef niet nog een stel laarzen of nieuwe gympen, mijn kast puilt uit.

Misschien heb ik voor onder de boom toch nog wel iets te wensen; iets wat niet in de stad te koop is, laat staan op internet. Het is iets wat vroeger al zo belangrijk was voor iedereen, ongeacht of je nu genoeg had of niet, rijk of arm, verzadigd of niet. Eigenlijk ligt het zo voor de hand. Liefde, vriendschap, eerlijkheid, trouw, warmte en wat humor. Jaaa, dat is wat ik nog wens, voor iedereen!