dinsdag 29 mei 2012

De Kas

Waarom wilde ik een kas?

Omdat slakken mijn pas opgekomen, gekoesterde tomatenplantjes opaten, voorgaande jaren. Of het weer zo slecht was, dat de tomaten aan de plantjes verschimmelden, of verdroogden door plotselinge tropische temperaturen, of de huisoppas vergat de liefjes water te geven, of de hond pieste ertegen aan, of het onkruid groeide sneller dan de plantjes, of er viel zoveel regen dat de tomaten openbarstten, of ze waren groen en bleven groen zodat je er een chutney van gaat maken, en tot slot kan het in augustus al windkracht 10 gaan stormen, zodat alle planten knakken en je binnen een week al je tomaten moet oogsten en opeten !
Nou is dat laatste nog het minst erge, mits je tenminste tomaten kunt oogsten, want met al die slechte, eerdere scenario's wil dat niet altijd lukken.

Van mijn oma heb ik de liefde voor plant en dier meegekregen. Zij was het die, iedere keer weer, uitleg gaf over alles wat groeit en bloeit. Dat begon al toen ik klein was; op de boerderij mocht ik (2,5 jaar oud en gehuld in een tuinbroekje en regenlaarsjes) de eieren bij de kippen weghalen, zoals mijn oma dat al meerdere keren had voorgedaan. Enfin, met mandje naar de kipjes, hokje open.... en daar stoof de haan, zichzelf zo groot mogelijk gemaakt, recht op mij af! Sindsdien liet ik de kipjes met rust.
Maar mijn liefde voor plantjes bleef.

De beslissing was gevallen; er zou een kas komen! Eerst meten, moest ie oost, west of juist op het zuiden? Vrijstaand of tegen de muur? Gewoon glas of veiligheidsglas? Ventilatie of niet? Aluminium of onderhouds-vriendelijk hout? Via een tuincentrum of via internet?
En toen weer meten, en nog eens.... uiteindelijk was de maat goed, de bestelling in werk gesteld en nu was het afwachten....

Volgens de dame van het bedrijf waar ik de kas had besteld moest het een fluitje van een cent zijn om de kas in elkaar te zetten. Er zat een beschrijving bij, een doe-het-zelver kon dit makkelijk aan.
Nu heb ik zelf in het verleden, met partner, een huis gebouwd en zelfs hele kleine huizen (poppenhuizen) in elkaar gezet en dus diverse soorten bouwtechnische tekeningen gezien en gelezen, maar deze....  Nee, het was mij al snel duidelijk dat hier een expert bij moest komen. Gelukkig ben ik in het bezit van een HOOFD KASSENBOUW, met een technische achtergrond en eindeloooooooos geduld.

Eerst de fundering, toen de profielen waterpas stellen (die meerdere keren verkeerd om zaten, of klopte de tekening niet?). Toen bleek dat er boutjes al in zaten en er nog een profiel bij moest... op de tekening zag het er toch heel anders uit....
Enfin, na een aantal vrije avonden kon dan toch eindelijk het glas er in. Langzamerhand werd een droom werkelijkheid, geweldig!




Inmiddels had ik al van vriend P. kleine tomatenplantjes gehad. "Je moet ze wel koesteren, hoor", zei hij, alsof ik dat niet wist na al die jaren!  Als eerste kwamen die tomatenplantjes in de nieuwe kas. Oh, wat een feest..... na de zomer gaat het er van komen. Mits natuurlijk de oppas tijdens onze vakantie niet vergeet om de plantjes water te geven, of ze gaan verbranden in de hitte van de kas, of ze worden niet bevrucht, of ze krijgen een schimmel of voetrot, of, of, of.

Maar 1 ding is zeker: ik ga tomaten oogsten, al moet ik ze er zelf aan vast lijmen!