woensdag 7 november 2018

Lille voor beginners (2-4 nov. 2018)

Jaarlijks gaan vriendin en ik op pad, voorheen met het argument omdat we voor het poppenhuizentijdschrift een beurs moeten bezoeken, maar tegenwoordig GAAN we gewoon.
Dit keer met de trein naar Lille, zij vertrekt vanuit Normandie en ik uit West-Friesland. Geboekt via Travelbird, echter de dag voor vertrek horen we dat ze failliet zijn en dat de reis niet doorgaat. Lekker begin. We gaan toch, na overleg met het hotel, die onze reservering vasthoudt.

Lille (Rijsel), aan de grens met België, heeft bijna 250.000 inwoners en is gesticht in de 11e eeuw aan de rivier de Deule. Na 1929 kende het een grote armoede en werkloosheid (instorting textielhandel) en later in 1980 door de stopzetting van de steenkoolwinning. Na 2000 begon de stad aan de uitbreiding van de dienstverlening, hierdoor groeide de bevolking en het toerisme (9 miljoen bezoekers in 2004 toen Lille culturele hoofdstad van Europa was).

Station Europe, met de tulpjes
Vanuit Hoogkarspel (v 5.22 u) naar Amsterdam, dan overstappen op de Thalys (v 6.17 u.), tussenstation Brussel-Midi (a 8.08 u en v 8.17 u), waarna met de TGV naar Lille Europe (a 8.52 u).
Een beeld van 3 grote tulpen verwelkomt ons, het is gemaakt (2004) door een Japanse artiest toen Lille Europese hoofdstad was.
Aangekomen brengen we de bekende rolkoffertjes naar het hotel. Dat ziet er goed uit. Een prachtige kamer en badkamer, echter de wc rolhouder ontbreekt en dus staat de rol op de vloer, beetje armoedig.



Hongerig als we zijn gaan we lunchen, in het zonnetje, hartig taartje met een wit wijntje. Zo, dat is binnen, nu wandelen!
We hebben allebei een stappenteller en zijn verbaasd als we die vergelijken. Dezelfde afstand gelopen, toch verschil in kilometers en calorieën verbruik. Raar.

We verkennen een stuk van Vieux Lille en komen meteen in een  Parijse sfeer. Mooie panden (rode en bruine bakstenen, ornamenten, neoklassiek), grote pleinen, prachtige oude deuren, toegangspoorten, parkjes en alles te belopen. In het noord-westen de Citadel (geb. in 1667 in een moerras), een militaire kazerne en nog steeds in gebruik. Er omheen een park met een dierentuin(tje).


Plein met op de achtergrond de beurs
Citadelplattegrond

Van al dat lopen en kijken, wordt een mens dorstig, dus op naar een hapje en een drankje. We scoren een GT en gaan daarna eten in een sfeervol restaurantje La Connivence, waar regionale en traditionele maaltijden worden gemaakt. We eten uitstekend, een Welsh Ch'ti schotel met Maroilles (koemelk kaasje uit het noorden van Frankrijk) en een stoofpotje. We vergelijken de stappenteller en zijn weer verbaasd.

Zwembadkunst
De volgende dag genieten we van een geweldig ontbijtbuffet om daarna alweer koffie te gaan drinken in Meert (bekend van de gaufre, vanille wafels), een theesalon waar het verleden rijk aanwezig is. Heerlijke, kunstzinnige gebakjes met tongstrelende smaken.
Met de tram gaan we naar Roubaix. Hier is het Musée de Piscine, een museum in een voormalig zwembad (1932) met figuratieve kunst. In het half uur onderweg zien we prachtige art-deco- en Jugendstill-huizen.
Het zwembad zelf is half dicht gemaakt met een vlonder en daar staan beelden op. In de kleedhokjes zien we vazen, textiel, keramiek en andere kunst (Claudel, Picasso). Aan de muren schilderijen van schilders uit Roubaix.

Terug nemen we de metro (op luchtbanden), zonder machinist (best eng), je kijkt door het voorraam zo de tunnel in, waar de tegemoetkomende metro op ons afrijdt. De stad heeft 2 metrolijnen.
Opnieuw besluiten we te gaan eten in La Connivence, waar de ober ons al herkent.
Markthal Wazemmes

Zondagochtend in Lille is stil. Daar waar de auto's (autoluw) normaal rijden, is geen beweging. We lopen in het zonnetje naar de wijk Wazemmes, voorheen een zelfstandige gemeente (tot1858), in het zuidwesten van Lille.
Tegenwoordig op zondag, bij de Halles de Wazemmes (markthal uit 1869) een levendige markt van groente, fruit, kleding en een stukje brocante. Niet te vergelijken met de jaarlijkse Braderie van Rijsel, de grootste rommelmarkt van Rijsel (1 tot 2 miljoen bezoekers, eerste weekend van september). Een nieuw jurkje maakt dit leuke weekend helemaal af.

Wat we NIET hebben gezien:
Palais des Beaux-Arts
Geboortehuis Charles de Gaulle, Rue Princesse 9
Notre Dame de la Treille kathedraal
Hospice Comtesse, 13e eeuws ziekenhuis, nu museum en tenslotte,
Musée de la Popée et du Jouet ancien (Wambrechies) en nog veeeeel meer!
Lille is een gezellige stad, alles te belopen, alleen wel met een betrouwbare stappenteller, haha!


Thalys A'dam-Brussel €44,- / TGV Brussel-Lille € 30,- (vrijdag)
Retour : TGV Lille-Br. € 19,- / Br.- Hoogkarspel € 33,- (op zondag)
Hotel Mercure Lille Centre Grand Place (2 p., 2 n. € 187,90)
Tram/metro (2 p. v.v. Roubaix € 6,80)
Méert Salon de thé, Rue Esquermoise 25-27
Musée Piscine (2 p. € 22,-)
Restaurant La Connivence, Rue de Gand 32.