vrijdag 20 maart 2020

De Algarve voor beginners (en gevorderden) 29 feb-7 mrt 2020

Tien jaar geleden al eens rondgereisd door de Algarve, nu gaan we er weer kijken!


Zondag 1 maart

Na aankomst op Faro de vorige avond, kregen wij een heerlijk diner van chefkok Olivier in Quinta Bela Vida (20 km. vanaf Faro), waar we een week zullen blijven. Nu een uitgebreid ontbijt met fruit, warme broodjes en natuurlijk vers geperst sinaasappelsap, waarschijnlijk van de bomen rondom de villa, die volhangen met rijpe vruchten en bloesem (tegelijk, wonderlijk). Het zwembad ligt er prachtig bij, doch te koud om er even in te plonzen.




                                                                                   We besluiten de buurt te verkennen met de auto.
voorbeeld Azulejo's
De tolweg (A22) laten we liggen en nemen binnenwegen naar Forte de Nossa Senhora da Rocha (fort van onze Lieve Vrouwe van de Rots), bij het plaatsje Porches. Vanaf de pier zie je het witte kapelletje al. Wat een uitzicht! Er heeft hier een kasteel gestaan, logisch, goeie ligging met die kliffen eromheen. De binnenmuren zijn bezet met blauw/witte tegels, daar waar Portugal zo beroemd om is (Azulejo's).

Onderweg zien we mimosa en amandelbomen bloeien, grote Agaves, citroenen en sinaasappels aan de bomen (zelfs in netjes, maar dat is vast een grapje!) en het ruikt hier ook zo lekker. Dit alles onder een strakblauwe hemel met witte huisjes en groene bomen (later in het jaar is het bruin en dor).                                                      

Verderop ligt (Praia do = strand) Carvoeiro, voormalig vissersdorp, nu een toeristenplaats gericht op zon, zee en strand. We eten heerlijke gegrilde sardientjes en tonijn in O Barco, waar een bootje als bar wordt gebruikt.

Olhos d'Aqua

's Avonds gaan we, op aanraden van onze chefkok, naar restaurant La Cigale, waar we via een omweg komen. Vis, vlees, kan hier allebei.

Maandag 2 maart blijkt dat we via het strand van Olhos d'Aqua er ook kunnen komen, nou, lekker dan. Vanaf de Quinta zijn we lopend vertrokken naar het strand. We drinken onderweg koffie in een typisch tentje voor locals en zijn verbaasd, 4 koffie voor 3 euro 50. Aan zee lopen we door de branding op zoek naar schatten en eten later op het terras een paar lekker hamburgers en drinken (gezonde?) sangria! Tijdens de terugwandeling komen we nog een Hop (vogel) tegen! Nee, zelfs 2! 's Avonds pizza in Olhos.

Fuseta



Dinsdag 3 maart gaan we naar Fuseta (of Fozeta en Foz is riviermonding), een traditioneel vissersdorp met aan de kust het beschermde natuurgebied Ria Formosa. Er vertrekken in het hoogseizoen boten voor rondtrips door deze monding van de Rio Tronoco, waar zelfs flamingo's worden gespot. Ook hier komt het toerisme dichterbij. De campers staan op een grote parkeerplaats (nu nog gratis), de camping is overvol met overwinteraars, voornamelijk Hollanders.
verse gamba's
We trakteren onszelf op grote garnalen en inktvis, gegrild op een houtskoolvuurtje begeleidt door een fles koude, witte Portugese wijn.






Zwervend door het dorp komen we per ongeluk een prachtige kerk tegen op een berg. Het blijkt de kapel van Nossa Senhora do Carmo te zijn. Daarnaast ligt Igreja Matriz de Fuzeta, de indrukwekkende begraafplaats met een fenomenaal uitzicht over het dorp en de landerijen, wel lekker rustig.....


                                                                        
Via de binnenlanden rijden we naar Tavira (het Venetië van de Algarve). We waren er niet van onder de indruk. Toen naar Loulé (oude Moorse vestingstad), waar we de markthal vanuit de auto bekeken, want het was druk en weinig parkeergelegenheid, hoe moet dat in het hoogseizoen? Door kleine, smalle straatjes, maar gelukkig goede stuurmanskunst terug naar de Quinta. In Olhos eten we bij dezelfde pizzeria, dit keer uitstekende, zelfgemaakte pizza's en een goddelijke tiramisu.



Woensdag 4 maart


tuin van fort te Silves
Na, alweer, een uitstekend ontbijt, vertrekken wij naar Quarteira, waar iedere woensdag een zigeuner-, en warenmarkt is. Op de parkeerplaats staat het vol met campers, het lijkt wel een showroom. Leuk om de markt mee te maken, met aanbiedingen van kurk, kurk en nog eens kurk, maar ook regionale versnaperingen (churros, pastés de Nata enz.).
Via Vilamoura (bewust aangelegd recreatieoord met jachthaven) en een picknick langs de weg, naar Silves, waar een groot (rood) fort op het hoogste punt van de stad staat. Gebouwd door Arabieren, maar zelfs de Noormannen zijn hier langs geweest. Indrukwekkend en zeker de moeite waard is ook een visite aan het museum van Silves, waar opgravingen uit het fort/kasteel te zien zijn. Combinatiekaartje kasteel en museum is aan te raden. Opvallend zijn de vele ooievaars die op nesten rondom het kasteel zitten.
's Avonds genieten we van een Michelin-waardig menu van onze top chef. Dorade met limoen, doperwt en broccoli. Grapper met prei, kokosmelk en asperges. Frambozenchocoladetaartje, frambozensmoothie, frambozenijs.

Donderdag 5 maart

Op weg naar Sagres en het uiterste zuid-west puntje van het vaste land van Europa, Cabo São Vicente (Kaap Sint-Vincent), drinken we een kopje koffie langs de weg, voor wel €2,50 4 kopjes, geserveerd door een oude dame, op versleten heren pantoffels en drie tanden in haar mond, maar wat een schatje!

Vuurtoren Sao Vicente
De 24 meter hoge rode vuurtoren van 1846 is van veraf al te zien, een belangrijk baken (90 km zicht) en is gebouwd op de ruïnes van een klooster.
Dan doooooor naar Porto da Baleeira, de haven van Sagres, waar boven de visafslag een verborgen restaurant zit (niet verder vertellen!). Hier kun je de net gevangen vis direct op je bord nuttigen ( ja hoor, weer grote garnalen). Vanaf je stoel kijk je rechtstreeks naar beneden in de visafslag, waar de bakken ijs staan opgestapeld met rog, tonijn enz.
Verder maar weer, via de kust naar Salema (20% afdaling) en Boca Rio, terug naar de Quinta. 's Avonds gaan we voor een typische Algarve maaltijd; kip piri piri, lekker!

Grillige kust

Vrijdag 6 maart
Op deze laatste dag gaan wij met de auto naar Praia de Marinha (top 10 mooiste stranden), om daar een wandeling over de kliffen te maken. Prachtige uitzichten op de blauwe zee en mooie (niet te voet te bereiken) stranden, met in de verte witte huisjes van Benagil. Na enig geklauter en 3 kwartier later zitten we op een terrasje voor het strand. Hiervandaan vertrekt de toeristen-rondvaart-boot, die eerst door de branding geduwd wordt door 10 body-builders. Logisch dat ik blijf zitten en manlief de auto gaat ophalen.







za 29 feb 2020 Eindhoven - Faro Transavia HV6607 16.15 - 18.00 uur

za 7 maart 2020 Faro - Eindhoven Ryanair FR7411 13.45 - 17.50 uur

Huurauto: Ford station voor 4 pers + bagage


https://www.quintabelavida.com

https://www.restaurantelacigale.com/index.php?lang=en