donderdag 25 augustus 2011

De Chinees

Een paar weken geleden liepen vriendin J. en ik in Engeland. In de stad, tussen het ruime aanbod van winkels, charity-shops en gezellige eettentjes kwamen we hem tegen; De Chinees.

Om meteen maar weer even een blik in het verleden te werpen (dat doen mensen van een bepaalde leeftijd wel meer) ; eind jaren 60 van de vorige eeuw (ook dat nog!) kwam ik voor het eerst in contact met De Chinees.
Als jong kind werd ons gezin getrakteerd, door een zeevarende, wereldverkennende neef van mijn moeder, op een bijzonder etentje. Volgens hem moesten wij naar De Chinees!

Voor mijn moeder, die net bijgekomen was van de invasie van macaroni en spaghetti was dit een revolutie. Oké, wij gingen wel eens uit eten, maar dat was uitsluitend met zeer speciale gelegenheden en dan bij Dirck Dircks. Dit restaurant, gespecialiseerd in Kip in het Pannetje en Dame Blanche was het ultieme uitje.

Enfin, die neef, voorloper op gebied van goed eten en een echte lekkerbek (het zit in de familie), wilde ons dus meenemen naar De Chinees. Al bij binnenkomst viel het interieur op; rode lantaarns, grote draken op de muur, dames in satijnen blouses, grote menukaarten met onduidelijke termen, kortom, anders dan wij gewend waren. Volgens neef Addy moesten mijn broertje en ik de loempia proberen, dat was lekker! Voor mijn ouders bestelde hij een uitgebreide rijsttafel met saté en kroepoek, waar hij goed van mee at.

Opeens lagen ze voor ons: de gefrituurde pannenkoeken met vulling. Met enige terughoudendheid begonnen mijn broer en ik de boel te determineren: kool, taugé, bamboescheuten en garnalen, nee, niet echt iets voor een kind. Lekker was voor ons alleen het toetje; Dame Blanche.
Tot ver in mijn volwassenheid heb ik de Chinese keuken ontweken.

Echter, nu in Engeland kwamen we hem dus weer tegen; De Chinees. En ja hoor, weer de rode lantaarn, alleen geen dame in satijnen blouse, geen draken op de muur, maar posters van het menselijk lichaam met rode stippen. Achter de toonbank stolpflessen met kruiden, thee en pilletjes. Ook de menulijst was aanwezig:
ACCUPUNCTUUR  10 pond
ACCUPRESSUUR    10 pond
HOOFDMASSAGE   10 pond
HOOFD- EN NEKMASSAGE 15 pond

We hebben onszelf, na een half uurtje hoofd- en nekmassage, getrakteerd op een heerlijk etentje, bij een Indiaas-eethuisje !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten