zondag 28 april 2013

Uelzen, toeval en Lübeck

Zondag 28 april 2013

Vertrokken na een geweldig ontbijt richting oosten. Plaatsen als Diepholz, Nienburg en Celle passeren we. Ook komen we over grote rivieren als de Weser en de Elbe (puzzelwoord). 

En dan, plotseling, zie ik langs de kant van de weg een bord: Hundertwasser Bahnhof Uelzen. We rijden naar het centrum, parkeren de auto en gaan te voet op zoek naar het station. Wat is hier zo bijzonder aan? Wel, Hundertwasser was een Oostenrijkse architect en kunstenaar, die leefde in de vorige eeuw (Wenen 1928 - overleden op een schip in 2000), en voorvechter was van een zo natuurlijk mogelijke bouwstijl, met aandacht voor mens en milieu. Heeeee, waar kennen we dit van? Ja, van Gaudi, de architect uit Spanje van de Sagrada Familia, Parc Guëll en diverse bijzondere huizen in dezelfde stijl.

Jammer van die taxi's ervoor, op de foto. Het moest gewoon toeval zijn, wij wisten niet eens dat hij dat station had gebouwd! Wat een leuke bijkomstigheid, zo onderweg. Het gebouw heeft prachtige details, speelse elementen, mooie kleuren en prachtige bouwmaterialen.

Hierna hebben we op een terras een ijsje (?!?!) genomen, onder het mom: het is zo goedkoop hier, haha!


En toen maar weer eens verder, richting noorden. We zitten nu in Lübeck. Om een idee te geven: dat is iets rechts boven Hamburg. Als je verder naar het noorden gaat kom je in Denemarken, maar wij gaan naar het oosten. We zitten eigenlijk vlakbij de oude grens van West en Oost Duitsland. 
Lübeck is een stad uit de 8e eeuw, een Hanzestad (handel stond centraal) en ligt aan de monding van de Elbe, met hoogtijdagen in de late Middeleeuwen. Prachtige gebouwen, oud natuurlijk, maar ook mooi onderhouden en gerestaureerd. We hebben heerlijk in het zonnetje zitten dineren en daarna nog rondgewandeld in de stad. 

Over ons hotel vertel ik nog wel, dat is een aparte aflevering waard!

Naschrift: In 1901 verschenen de romans Buddenbrooks, van Thomas Mann. De schrijver was een geboren en getogen Lübecker.
Lübeck (200.000 inwoners) kwam in 1987 op de Werelderfgoedlijst. Veel bezienswaardigheden: stadhuis, dom, Heiligen-Geist-Hospital, Holstentor (toegangspoort tot Lübeck). 
Sinds 1806 wordt bij Niederegger marsepein gemaakt, hét souvenir van Lübeck.






                                                                                           








Geen opmerkingen:

Een reactie posten