maandag 30 september 2013

4 sept 2013 Onderweg naar .... Italie; Florence, eerste ontmoeting en herkenning


Woensdag 4 september 2013
Jaren geleden reden Hoofd Reisleiding en ik in Zuid-Frankrijk. Langs de weg stonden een hele hoop caravans mannetje aan mannetje en ik zei: " Nou, op die camping wil je ook niet staan, je kijkt zo bij de buurman op zijn bord." " Nee, schat, antwoordde Expert Caravans, dat is een caravanstalling voor mensen die hun caravan in de winter in Zuid-Frankrijk stallen en met hun auto terugrijden." Ok, ik ben blond, dus met mij valt wel te lachen, maar onthou dit verhaal.

Na een prachtige, alternatieve rit door Zwitserland (te zuinig, ha, om een autovignet te kopen, voor de snelweg), de Lenzerheidepass (1549 m.) en de Julierpass (2284 m.) via binnendoor weggetjes, kwamen we op de Autostrada (A52 tol €1,80) van Milaan richting Bologna. Langs het Como-meer en vliegveld Linata (waar ik vorig jaar landde voor de cruise Middellandse Zee). Zagen afslag Gorgonzola, waarop onze chauffeur begon te kwijlen. De Po-vlakte was saai, of het moesten de ingestorte boerderijen zijn geweest, waarop Hoofd Reisleiding zei: " Nou, als dit het is, dan mag ItaliĆ« van mij gestolen worden." Deze uitspraak zou hij nog vaak herhalen, vooral als hij weer gesneden werd door een onverantwoordelijke Italiaanse chauffeur. Over de A1 Milaan-Florence (tol € 22,70) en de ringweg van Florence, met de Toscaanse cipressen, kwamen we uiteindelijk op onze bestemming: het schattige Toscaanse dorpje Figline Valdarno, althans volgens de folders.


Hoeveel stacaravans (11m bij 3m), denk je, kan deze camping kwijt op 750 vierkante meter?
Niet te geloven, wel 11 stuks! En dan nog met de openingen naar elkaar toe, zodat je lekker bij de buurman op zijn bord kunt kijken, want de tussenruimte is maar 3 meter. En dan stoppen we ook nog alle Hollanders bij elkaar, dan voelen ze zich thuis. Vervolgens zorgen we ervoor dat het tarief lekker goedkoop is voor de Hollanders, zodat ze met grote families komen en al hun jankende kleine koters meenemen. Hoera! Mijn hemel, dit is vast een test.... Of doe ik weer mee met Mystery Guest en heeft niemand mij op de hoogte gebracht?
Caravan heeft wel airco, dat dan weer wel.

Donderdag 5 september 2013
Rustdag, rondje camping, Lagune-zwembad op de berg gezien. Warm, 35 graden. Boodschappen gedaan. Gezwommen, daarna lekker stokbrood, wijn en kaas gegeten en een spelletje Triomidos gedaan.

Vrijdag, 6 september 2013
Pont Veggio, Florence.

Op naar Florence, we steken over de Arno-rivier, die vreselijk stinkt, maar het is 33 graden, dus volop algengroei. Eerste nederzetting in 79 v. Chr., maar er zijn ook resten gevonden uit de 

prehistorie, Etrusken, Grieken en Romeinen.
Florence was zelfstandig en is zelfs even hoofdstad van Italiƫ geweest. In de 17e en 18e eeuw grote rijkdom en weelde, dus veel kunst en wetenschap (Dante, Michelangelo, Galileo) Het bankwezen werd vertegenwoordigd door de familie di Medici.
Hoofd Reisleiding leest Dan Brown: Inferno, gesitueerd in Florence en die moet je natuurlijk lezen als je naar Florence gaat!
We lopen over de Pont Veggio (de oude brug), ooit van hout, maar later van steen. Nu met juwelierszaakjes er op. Aan de overkant is het Uffize, kantoorgebouwen van di Medici, die Florence bloei brachten.
De markt, met lederen tassen, portefeuilles en sjaals, nodigt uit tot kopen, maar wij lopen door naar de David van Michelangelo, niet het origineel (die staat in het museum van Florence).
Loggia.

We zien ook een loggia = een overdekte openbare plaats waar vroeger recht gesproken werd, later werd het gebruikt voor culturele doeleinden, opvoeringen en beeldentuin.
Santa Croche op het Palazzo Veggio

Over het plein Palazzo Veggio komen we bij de kerk Sante Croche, heel mooi, wit, gotische en Romaanse stijl. Je kunt er ook in (heb ik vorige keer gedaan; prachtige graven in de kerk van Galilei en Michelangelo, ingelegd met goud en gekleurd marmer), maar de lange rijen weerhouden ons er van.
We gaan nog een keer de Arno over om te kijken bij Pitti en gaan dan terug. Pfft, weer even genoeg cultuur opgesnoven!



2 opmerkingen:

  1. Leuk! Mooie cultuur opgesnoven. Enneh... dat was zeker die 'wifiloze' camping?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nou, je wordt al meer een schrijver ipv een verteller. hartsikke goed gedaan. complimenten. leuke verhalen en prachtige fotos

    BeantwoordenVerwijderen