vrijdag 1 augustus 2014

Peru voor beginners, deel 3 : Puno - Titicacameer - Uros Indianen - Taquile - Cusco - Machu Picchu

Puno (dag 10, vrijdag 6 juni 2014)
Vandaag gaat het iets beter met Hoofd Reisleiding, maar hij moet in bed blijven. Dus ga ik met onze mede-reisgenoten een beetje zwerven in Puno (3600 m.). Naar een overdekte markt, museum, mensen kijken, lekkere taartjes eten en uiteindelijk lopen we naar het Titicacameer met vuurtoren en boulevard.
Het is het grootste meer van Zuid-Amerika en ligt in de Andes tussen Peru (60%) en Bolivia(40%) op 3812 meter boven de zeespiegel, en is het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld. Het is ongeveer 170 km. lang en 70 km. breed. De diepte is gemiddeld 140-180 meter, maximaal 280 meter.
Vervuiling, algen en Puno op de achtergrond

De kinderen van de Uros

Titicaca, UrosIndianen en Taquile (dag 11, zaterdag 7 juni 2014)
De volgende morgen (6.45 uur) gaat het goed met Hoofd Reisleiding en we gaan (onder het genot van zakken vol pillen), per boot het meer op. We brengen een bezoek aan de drijvende Uroseilanden, deze eilanden zijn gemaakt van riet dat langs het meer groeit. Zodra het riet aan de onderkant vergaat, wordt een nieuwe laag toegevoegd. De bewoners maken alles van riet: huizen, huisraad, boten enz. en leven voornamelijk van de toeristen, die vanuit Puno de eilanden bezoeken. 
Ik deel bellenblaas uit aan de kinderen, het is meteen feest!
Lol met weinig


Er zijn 40 echte eilanden en ongeveer 80 drijvende eilanden. Via een rotatiesysteem (ingesteld door de President van de eilanden), bezoeken de toeristen iedere dag van de week een paar andere eilanden.
Dan gaan we naar Taquile, een echt eiland, met breiende mannen!
Vroeger was dit eiland een gevangenis, toen Peru nog een Spaanse kolonie was. In 1970 werd het eigendom van de mensen van Tequile, die het sindsdien bewonen (2200). Ze dragen de traditionele klederdracht en hebben een echte handwerktraditie. Vanaf 8 jaar beginnen de jongens te breien, vaak mutsen die aangeven welke status een man heeft: getrouwd of niet. Vrouwen dragen zwarte sjaals met pompons, kleine=single, grote=getrouwd. Er zijn geen auto's of hotels en vanaf de bergtop is er een uitzicht over het meer naar de wit besneeuwde bergtoppen van Bolivia! Moet je wel even klimmen....(tot 4000 m.)

Dan nog even een na-brander: van een gids hoorden wij dat jaren geleden begonnen was met een rioleringssysteem in Puno. Door corruptie en nalatigheid ligt het gloednieuwe gebouw er verlaten bij, het is nooit aangesloten. Nu lozen alle inwoners direct (ongefilterd) hun riool op het Titicacameer. We praten hier over bijna 1 miljoen mensen (stad en omgeving). En dan nog raar vinden dat het er zo stinkt...

Onderweg naar Cusco (dag 12 zondag 8 juni)
Vanuit Puno vertrekken we (6.00 uur) naar Cusco. Onderweg krijgen we 5 stops, met
bezienswaardigheden, het hoogste punt (4338 m.) van de Andes, een lunchbuffet, Inca Tempel en een kerk. Cusco, stad met 420.000 inwoners, is een chaos met verkeer, afval, weinig trottoirs zodat je je leven niet zeker is. Het was in de 11-12e eeuw de hoofdstad van de Inca's.

Dag 13 maandag 9 juni Cusco
Dagje "vrij", dus shoppen, rondkijken... en zie daar, er zijn voorbereidingen gaande voor de zonnewende. Folklore, klederdrachten, dansen en veel vrolijke mensen. We drinken een koffie bij Starbucks (hier €2,55 Vanille Latte, in Ned. €4,20). Veel Alpaca-wol, truien van lamawol, tasjes e.d.
Vier jaar geleden ging het beter met de economie, men ging meer verdienen, er kwamen meer auto's en nu dus meer chaos en stank.
Hier wordt nog steeds gebouwd op de traditionele manier: in trapeziumvorm, tegen de aardbevingen. Dit is al sinds de Inca's.

Dag 14 dinsdag 10 juni Cusco, stadstour
Op bezoek in de kathedraal, waar we een mengeling zien van het RK geloof van de Spanjaarden en van het geloof van de Inca's. Zo kijken we naar Het Laatste Avondmaal, waar een cavia op een bord ligt om opgegeten te worden (want dat is een feestmaal bij de Inca's). Hierna gaan we naar de Zonnetempel, ja hoor, hij bestaat echt! Kuifje en Bobbie niet gezien.....

Dag 15 woensdag 11 juni Aques Calientes
Om 7.40 uur gaan we weg met de trein (3,5 uur), waarbij we onderweg een aantal keren de beroemde Incatrail zien, met mensen, lopend, naar de Machu Picchu. Aques Calientes blijkt het Volendam van de Andes.... zoveel toerisme, allemaal eettentjes, marktverkoop, winkels. Er wordt veel gebouwd, we zien Peruanen met 3 zakken cement van 25 kg. in een kruiwagen, hup, rennend de berg op gaan!

Dag 16 donderdag 12 juni Machu Picchu
Om 4.30 uur op, ontbijt, lopen naar busstation (vlakbij) en in de bus (29 stuks) naar boven, hoezo massatoerisme? Het zijn ecologische bussen, dat dan weer wel. Per dag mogen er 2500 mensen de berg op. Entree is 126 sol (32 euro). Even snel: dat is 80.000 euro per dag aan entreegelden x 7 = 560.000 euro per week x 52 = veel.
Maar.... dan staan we er! Logisch dat die stad nooit gevonden is. Alles was toen overwoekerd en de stad ligt tussen 2 bergen, totaal uit het zicht. We zien tempels, huizen, een ziekenhuis, een hotel, afwatering, terrassen. Waarom de mensen deze welvarende stad hebben verlaten is echter nog een vraag. Geen eten genoeg? Ziekte?
Er hangt een mist, die optrekt als de zon langzaam achter de berg opkomt. Prachtig. Bijzondere sfeer. Ik ben onder de indruk, na al die jaren sta ik hier nu echt! Soms komen dromen uit.
De berg achter de ruïnes van Machu Picchu (=oude berg), lijkt op een neus en heet Huayna Picchu (= jonge berg).

Dag 17 vrijdag 13 juni terug naar Cusco
Vanuit Aques Calientes vertrekken we weer naar Cusco.
Dag 18 zaterdag 14 juni Cusco
Een dag voor een markt, souvenirs, lapjes kopen en vooral genieten van de folklore.
Dag 19 zondag 15 juni van Cusco naar Lima en van Lima naar Amsterdam
Dag 20 maandag 16 juni weer thuis!



1 opmerking:

  1. Een heel andere wereld, een heel bijzondere (en naar ik aanneem eenmalige) ervaring. Foto van die kindertjes is prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen