maandag 27 oktober 2014

Berlijn voor Beginners; 9-13 okt 2014

En dan zit ik in een trein op weg naar Berlijn! Vertrek vanaf Amsterdam CS, om 7.02 uur (6 uur treinen), dat dan weer wel..
Hoofd Water was uitgenodigd voor een lezing en ik mocht mee! Vanaf Hauptbahnhof met de bus, om maar zoveel mogelijk te zien, naar hotel Sana, een super modern hotel, met zwembad, sauna, 4 sterren ontbijt en een prachtige pent-house op de 7e verdieping, uitzicht skyline Berlin, vlakbij de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche (deels in de steigers).
Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche
De volgende ochtend begon ik te lopen vanaf ons hotel (zuid-west Berlijn), naar het noord-oosten. Natuurlijk, met in mijn achterhoofd het liedje van het Klein Orkest, Over de Muur, ik wilde wel eens zien waar de Muur had gelopen... En zo liep ik vanaf de Siegessäule naar de Brandenburger Tor (stadspoort), waar de scheidslijn liep van de Muur, indrukwekkend, allebei.
Op naar Unter den Linden; dit is al het oude Oost-Berlijn, een soort boulevard met linde-bomen, maar ook hier veel bouwactiviteiten, voor foto's niet geschikt. Door Berlijn is te zien waar de muur liep, op de grond is een spoor van bakstenen, soms staat een auto geparkeerd in Oost- en West Berlijn. De stad was verdeeld in een Franse, Britse een Sovjet en een Amerikaanse zone. Dan naar de Friedrichstrasse (bekend van dure winkels) en de Amerikaanse grenscontrolepost Checkpoint Charlie; het wachthuisje is een kopie. Hier is een overzichtstentoonstelling van de Muur. Om stil van te worden.....
Sommige delen van de Muur (1961) zijn nog intact, de Koude Oorlog ten top. Nu, na 25 jaar, is het verleden nog niet vergeten, veel herdenkingsplekken in de stad, o.a Sovjet Ehrenmal, Monument voor Slachtoffers Muur, Denkmal Sinti und Roma en het ontzagwekkende Holocaustmonument, een zee van donkergrijze betonblokken die eruitzien als een abstract golvend kerkhof.
Holocaustmonument
                                 

Een leuker plekje in Berlijn is Alexanderplatz; een van de oudste delen van de stad, een plein met een lange geschiedenis (vee en wolmarkt), in puin na 1945 en nu druk met een oktober(wein) markt. Dan kom ik terecht op de Potsdamer Platz, sfeervol is anders.... Na jaren van braakliggend terrein is hier een moderne nieuwe wijk gebouwd (ontwikkeld door Daimler) met hoge bouwwerken, bioscopen, restaurants en winkels. Nee, dan de Kurfürstendamm (Ku'damm), daar is het leuk wandelen (3,8 km.). Het vroegere ruiterpad is nu een brede wandelpromenade met winkels van bekende merken (Cartier, Dior, D&G, Vuitton, Armani, Svarovski, Lagerfeld, Porsche, enz.).
Een bezoek aan het KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) mag ook niet ontbreken. Ik vergaap me aan de afdeling chocola, kaas en champagne op de delicatessenafdeling van de 6e etage.
's Avonds eten we in Bonito, Hot tapas 4 hot people, een aanrader!

Zondags gaan we samen naar Charlotteburg, het zomerpaleis van de vrouw van Frederik III, Sophie Charlotte. In 1695 werd begonnen aan de bouw, toen lag dit nog "buiten" Berlijn.
Kroonjuwelen
Inmiddels is de expansiedrift van de stad zo groot, dat het paleis omringt is met huizen en gebouwen. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit paleis weelderig ingericht. Na platbombarderen en plunderen is het weer gerenoveerd en ingericht met kopieën. Ook een mooie Barok-tuin. Foto's maken mag niet, maar .....

We brengen nog een bezoek aan de Dom (buitenkant) en gaan met
de S-Bahn, tram (terug met de metro) naar een vlooienmarkt in MauerPark (noorden). Dit ligt bij de gezellige wijk Prenzlauer Berg, een soort Jordaan van Berlijn. Muziek, straattheater, Waterlooplein, Vondelpark, eten en drinken is in het park aanwezig. Erg leuk en een mooie afsluiting van een weekendje Berlijn!

Mauerpark; straattheater



9 november 1989; val van de Muur. In totaal werden 138 mensen doodgeschoten bij een vluchtpoging; 251 stierven voor, tijdens of vlak na controles.

Stadscarnet voor 5 dagen: € 30,90
Schloss Charlotteburg: € 12,-
Bonito: Hot tapas 4 hot people: Nürnberger Strasse 21.
Berlijn ligt aan de rivier de Spree.

1 opmerking:

  1. Mooie hommage aan een stad die dat verdient. Vanwege die bakstenen scheidslijn, die verwijst naar die zo bijzondere geschiedenis.
    En ja, Harry Jekkers... die hoort er gewoon bij. Alleen de vogels.... (en gelukkig tegenwoordig ook weer de mensen die hun vleugels kunnen spreiden).

    BeantwoordenVerwijderen