zaterdag 15 november 2014

Belgische Ardennen, Dinant 10 -14 nov. 2014

Aanbieding ANWB/Pharos reizen: midweek Ardennen voor Platina-leden, met koffie, gebak, broodjesservice, eindschoonmaak, fles wijn, een driegangen diner, eindschoonmaak en kaartjes voor bezoek aan de grotten in Dinant. Wat doe je dan? Juist: BOEKEN!

Na een paar uur krijgen we het vakantiegevoel; de omgeving ziet er anders uit en hier en daar staan Franse teksten. De bomen zijn verkleurd, de Maas stroomt door het dal.

Bij aankomst op het park krijgen we te horen dat het zwembad dicht is, wegens renovatie, dat is jammer! Waarom wisten wij dit niet eerder? Maar de chalet maakt het weer goed; gezellig ingericht, kacheltje, keuken, badkamer en 2 slaapkamers, helemaal leuk. 

Dinsdagochtend (11 nov) genieten we van verse broodjes en gaan daarna richting Ahnee, wat al gauw grapjes opleverde als Ahhh neee! Er is daar markt en hierna gaan we Dinant verkennen.
Via een kabelbaan komen we boven bij de Citadel (gebouwd door Nederlanders!) op een rots, die uitrijst boven de Maasvallei. Al vanaf de 11e eeuw n. Chr. is dit bebouwd.
Entree citadel
Gevangeniscellen, keukens, loopgraven, kanonnen, mooi uitzicht (in de verte de Abdij van Leffe, waar niet meer gebrouwen wordt) en een goede rondleiding maken dit bijzonder. Dan besluiten we om de trap af te dalen (408 treden) en te genieten van het prachtige weer. Beneden gekomen nemen kijken we nog rond in de Onze-Lieve-Vrouwekerk met prachtige gebrandschilderde ramen.
Dinant is de stad van de uitvinder van de saxofoon, Adolphe Sax (1814-1894). Overal in de stad kom je rijkgekleurde saxofoons tegen en er is een museum (gratis), op een bankje voor het museum zit een standbeeld van Adolph Sax. Hij vertrok echter op 1 jarige leeftijd met zijn ouders uit Dinant. In 1841 presenteerde hij in Parijs de eerste saxofoon ter wereld. Hij overleed daar.
 's Avonds eten we lekker shoarma, thuis, in de knusse chalet en Keezen!

Dinant heeft ook nog een specialiteit: couque de Dinant. Koek van tarwebloem en pure honing en gemaakt wordt volgens een recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Lijkt op taai-taai, maar is vreselijk hard, waardoor we de plaatselijke tandartsen er van verdenken mee te denken over het procedé.
Dinant heeft ook een bijzonder entree; De rots Bayard. Lijkt op een menhir en is te zien als je de stad vanuit het zuiden binnenkomt.
Entree van Dinant; rots Bayard

Woensdagochtend gaan we naar de grot van Dinant: La Merveilleuse. Per ongeluk ontdekt (1904) omdat men een spoorlijn aan het aanleggen was. Met een gids dalen we af en zien stalactieten, stalagmieten, een rivier, een slapende vleermuis en een bijzondere stalagmiet; door de luchtcirculatie afgeweken van zijn pad.
De stalagtiet met afwijking door tocht
Buitengekomen gaan we nog een stukje rijden; Rochefort en omgeving, we eten ook nog lekkere frietjes in een echte frietkot. In het huisje gaan we platen en lekker Keezen!

Donderdag is het weer mooi, we vertrekken via OhNEE (Ahnee), naar het klooster van Maredsous. Wat een rijkdom (neogotische bouwstijl) uit vroegere tijden! De abdij werd in 1872 gesticht door Benedictijnenmonniken. De specialiteiten van dit klooster zijn: kaas, brood, plaatselijke producten en natuurlijk bier! Na een rondwandeling in het zonnetje (via een ander klooster Maredret, 1893 en een schattig oud kasteeltje) gaan we bier proeven, tsja, het moet er toch eens van komen. We beginnen met een blonde, Maredsous, 6%. Daarna de bruine, van 8 % en tot slot de triple van 10%. Jammer van de kaas, die besprenkelen ze hier met zout en peper, bah!

Omdat het onze laatste avond is gaan we uit eten in het restaurant bij het park, La bonne Heur, gratis! Nou, heerlijk gegeten, eigenlijk allemaal top.

Vertrek vrijdag 14 nov., na een ontbijt met heerlijke, verse broodjes (ook weer gratis, daar houden wij van, en met ons nog veeeeeel meeeeeer Nederlanders, die allemaal al heeeeeel lang lid zijn van de ANWB, want ze eten allemaal gratis in het restaurant, dan ben je dus platina-lid).
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten