dinsdag 22 oktober 2013

16 okt 2013 Barcelona voor gevorderden deel 2

Barcelona van 16 t.m. 20 okt. 2013! Hoera, wat een heerlijke stad. Prachtige oude gebouwen, hoogstandjes in de architectuur, lekker eten en het zou prachtig weer worden!

Vriendin D. en ik gingen goedkoop Ryanair vliegen, voor 34 euro heen en voor 34 euro terug. Vreemd, hier moest een luchtje aan zitten.... Maar voor zo weinig geld kan ik mijn tank nog niet eens volgooien, dus: op naar Barcelona! 

Bij de boeking vraagt D. waar ik de vorige keer geland was, op welk vliegveld van Barcelona? Ik was verbaasd, volgens mij was er toch maar 1? Enfin, zij had alles geregeld en ik had een hotelletje geboekt.
En zo vertrokken we van Eindhoven (9.35 uur FR 2213), met nog meer mensen en allemaal handbagage mee (55x40x20) en dat moest in de bagagebakken boven ons hoofd, naar.... Reus (spreek uit: Ree-oes), ongeveer 100 km. ten zuiden van Barcelona. Als tijdelijke Hoofd Reisleiding was ik hier niet op voorbereid. Ik wist uitstekend de weg vanaf vliegveld Barcelona, maar nu?
Zo namen we, met 2 andere dames, een taxi naar het treinstation van Reus. Hup, daar gingen de eerste 20 euro's. Met de bus kon ook, maar wij dachten slim te zijn, echter, op het station bleek de trein 1,5 uur later te vertrekken en zo kwamen ook de busreizigers nog op tijd aan (bus was €2,50). De trein, met airco, ook niet overbodig, want het was inmiddels 26 graden en zonnig, bleek er ruim een uur over te doen (€ 8,90). 
Aangekomen op het hoofdstation van Barcelona (Estació Central Sants) zag ik weer bekende bordjes. Meteen de metro (L3) naar Plaçe Catalunya, bagage naar het hotel (San Anna) en een ijsje gaan eten op de Rambla.
Kijk, het is dan wel ruim 15.00 uur, maar het is zonnig, gezellig en dan ben je dat zo weer allemaal vergeten! De Rambla afgelopen richting haven Colom van Columbus en strand, boulevardrondje gedaan (waar nog meer Nederlands gesproken wordt dan Spaans) en dan hup aan de tapas!

De volgende ochtend, do 17 okt., vertrokken we met de metro (L3 Lesseps) naar Park Güell. Nu ben ik daar al 2 keer eerder geweest, maar het blijft bijzonder. Ik zie steeds nieuwe bomen, planten en uitzichten. Het park is in 1984 op de Werelderfgoedlijst geplaatst (kijk, dat wist ik ook nog niet!). In eerdere blogs vertelde ik al over deze tuinstad, oorspronkelijk ontworpen als nieuwe stadswijk. 



In het centrum ligt de Gran Plaça Circular, het marktplein, met rondom DE golvende BANK, met glasscherven en gebroken keramiektegels opgebouwde mozaïeken volgens de trencadís-methode (jaja, zoek dat maar even op!).


Op de trap, bij de ingang, zien we de felgekleurde draak Python, die volgens de Griekse mythologie de onderaardse wateren bewaakt. Iedereen wil op de foto, het is bijna vechten om erbij te kunnen! Bussen vol Japanners, mensen van cruise-schepen, de Hop-on Hop-off bus toeristen en dan nog alle individuele bezoekers. Massa-toerisme ten top.












Naast de modelwoning, waar Gaudí zelf heeft gewoond, staan nog een paar huizen. De portierswoning (zie achtergrond van deze geweldige foto!) en het huis van Güell op de berg. Allemaal prachtig.    

Dan lopen we terug, naar beneden richting oude wijk. Barcelona zit zo makkelijk in elkaar, omhoog dan ga je naar het noorden, omlaag naar het zuiden en dus naar de haven/zee. Als je dat eenmaal weet dan is het niet moeilijk. Zo komen we langs Casa Milá, gebouwd door Gaudí tussen 1906 en 1910 en werd al gauw La Pedrera (De steengroeve) genoemd. Door natuursteen en de onregelmatige vormen lijkt het daar ook op.
Let op ventilatierooster!
Wij lopen echter nog een stukje door naar Casa Batlló (€20,35 p.p), verbouwd door Gaudí tussen 1904 en 1906. Dit is een pronkstuk! Veel glas, licht, mozaïksteentjes, bizarre gewelfde balkons die op botten en maskers lijken en dan het dak! Ook binnen zie je de hand van de meester, ventilatieroosters, handgrepen, kozijnen, deuren, allemaal met veel aandacht ontworpen en uitgevoerd.


 Zo hebben we in korte tijd toppers gezien! 


Vrijdag 18 okt 2013
Voor een bijdrage aan het tijdschrift Poppenhuizen en Miniaturen gaan wij vandaag op reis naar Cubelles, een plaatsje richting Reus, waar Yvette woont met haar poppenhuizen en miniaturen.
Op station Barcelona vragen we nog welke trein we moeten hebben, kopen een kaartje en stappen in. Hij gaat wel erg snel, deze trein. De conducteur schudt meewarig zijn hoofd als wij zeggen dat we naar Cubelles moeten. Dit is een sneltrein en die stopt daar niet en bedankt informatrice op station Barcelona! We stappen het volgende station uit en nemen de stoptrein naar Cubelles. Wat een schattig plaatsje, met boulevard, strand en lekkere koffie. Goed idee om hier nog eens vakantie te houden? Yvette showt trots haar huizen en miniaturen en wij gaan weer terug naar Barcelona. De trein stopt ook op Passeig de Gràcia, vlakbij hotel en oude stad. We zwerven door donkere hoge straten met wasgoed, balkons vol palmen en hangplanten, we ruiken heerlijke geuren en staan versteld van het aanbod van de verschillende kleine winkels.
Vissenvoer
In een steeg komen we Dr. Fish tegen; grote (aquarium)bakken met kleine visjes die aan je tenen gaan knabbelen om huidschilfers weg te eten. Dit heb ik al eens gedaan op Malta en ik vond het heerlijk. Vriendin D. is een beetje huiverig, maar ik trek haar gewoon mee naar binnen en geef haar een behandeling + massage cadeau, dit mag wel na zo'n wandeling!
Hierna gaan we verder op zoek naar Plaça Reíal, een van de mooiste pleinen, ontstaan tussen 1848 en 1859, naar Frans Napoleontisch voorbeeld. Oh, wat gezellig, terrassen, restaurants, palmbomen, fonteinen, heerlijk!
Plaça Reíal
Wij lopen iets terug en gaan in een klein restaurant (My way, met speelfilms van en met Sinatra) uitstekende tapas eten met een flesje wijn! Nadat we onze magen gevuld hadden, kwamen we dit tegen: 
Crisis op straat

De volgende morgen, zat. 19 okt. vroeg naar de Sagrada Família, hetgeen duizenden mensen ook gingen doen. Rijen dik wachten voor het kopen van kaartjes (€ 13,50 normaal entree). Wij gingen eerst de crypte in. Daar ligt Gaudí begraven. Hierover heb ik verteld in vorige blogs over Barcelona.
De basiliek/kathedraal is prachtig en moet je gezien hebben als je in Barcelona bent geweest. Soms zie je ansichtkaarten, zonder al die kranen en de kerk helemaal af... dat gaat nog even duren, waarschijnlijk 2026-2030.

Ook het ziekenhuis Sant Pau moet je gezien hebben, dus lopen! Met de Sagrada achter ons en een gezellige buurtmarkt om ons heen lopen we naar boven en zien: 
Helaas grotendeels gesloten, alleen EHBO afdeling is open, dus de volgende keer in Barcelona gaan we hier maar in.
Dit weekend is er een eet-feest in de stad, overal marktjes met tapas, of gewoon, zoals hier op straat! 
Even paella koken voor 40 man
Langs de Arc de Triomph (ja ook hier) komen we weer in het oudste gedeelte van de stad. We nemen vanaf de Rambla nog de markt mee; Boqueria, vol met groente, fruit, vlees, vis, noten, (tieten)kaas en marsepein.
Tietenkaas; specialiteit ....

En dan maar weer aan de tapas, dit keer in een tapasbar waar je een tapasdiner voor 2 pers. kunt
krijgen voor maar € 29,- Dus doen! Heerlijke worstjes, gegrilde paprika's, kaas, brood met tomatensmurrie, gebakken camembert, aardappelen in knoflook en natuurlijk witte wijn.

De laatste dag, 20 okt. 2013 gaan we naar een gebouw waar ik ook nog niet geweest ben (binnen); het Palau de la Música Catalana. Het is door Lluís Domènech i Montaner tussen 1905 en 1908 gebouwd voor het koor van Barcelona. Rijkelijk versierd en met prachtige pilaren is het van de buitenzijde al bijzonder.
Ja, ik ben geen beroepsfotografe, dus hier zie je niet echt de pracht en praal, maar geloof me, het is de moeite waard. Wij konden mee met de engelse rondleiding van 12.00 uur en besloten om eerst nog even verder te kijken. Zo kwamen we bij de kathedraal (de oude), uit de 12e eeuw. Even binnen gekeken en toen door naar de kloostergang met kapelletjes, tuinen, gotische waterputten en snaterende ganzen, ter ere van Santa Eulalia, de stadspatrones van Barcelona.

 Terug naar het Palau de Música, voor de rondleiding van 12.00 uur.  Eerst een film en daarna mochten we gaan kijken in de grote zaal van het muziekpaleis. Prachtige gebrandschilderde ramen en pilaren met bloemmotieven. 
In het midden aan het plafond hangt een koepel van gebrandschilderd glas, die verlicht wordt door het licht van buiten. Bijzonder, het doet me denken aan Gaudí's Sagrada, waar het daglicht ook op een natuurlijke manier moest binnenvallen. Beide architecten waren concurrent en hebben ook vast wat afgekeken bij elkaar.
Nou, voor een amateur-fotografe...


 En dan moeten we terug... met prachtig weer vertrekken we uit Barcelona, eerst per metro (€ 2,-) naar Sants, Centraal Station, dan de trein (€ 8,90)  naar Reus en daar de bus (die was dus € 2,50) naar het vliegveld. Vlucht FR 2212 zit weer lekker vol, bijna kunnen we niet mee... maar gelukkig blijken de gereserveerde plaatsen voor ons te zijn! (Die hebben we ons toegeëigend, nadat we tien minuten hadden gestaan in het vliegtuig). Nog een sappig detail? Nog nooit zo'n landing meegemaakt! Ik vlieg al 35 jaar, ooit eens een keer in een weiland geland, in Alaska, Brazilië enz. gevlogen, vanaf Saba (kleinste landingsbaan van de wereld), maar hier ? ..... de klap op het asfalt was zooo hard, dat we bijna allemaal een whiplash er aan overhielden (en geen excuses hè). Bij uitstappen nog even gekeken of het landingsgestel er nog onder zat. Mochten we binnenkort horen dat er een Ryanair vliegtuig zijn landingsgestel is verloren, dan weten we hoe het komt.

Conclusie: Geweldige stad! Lekker om te zwerven, gezellig met vriendin (nog bedankt voor de plattegrond, voor de volgende keer), heerlijk gegeten, veel gezien en zeker voor herhaling vatbaar in 2026, is dan die Sagrada niet af? Wordt dan wel met rollator.




















                                         


                                                                                                     

































                                                                                                                                                                      

                                                                                                                                                                     

  








1 opmerking:

  1. Haha, dat was dan niet de Grote Vriendelijke Reus (spreek uit: reus ; - ) bij de landing. Wat een binnenkomst. Nou ja, in één klap in Spaanse sferen (en van tevoren Spaans benauwd?). Mooi verhaal, indrukwekkende pan Spaanse gastvrijheid in de stad (ook weer Reuzenformaat). En ja, goed idee om zelfs met rollator weer terug te gaan. Maar in de tussentijd misschien nog weleens? Want met zo'n rollator kom je toch minder makkelijk bovenin die Sagrada.
    Heb weer genoten van je toeristische impressie.

    BeantwoordenVerwijderen