maandag 29 juli 2013

26 mrt 2012 Barcelona voor gevorderden

26 mrt-30 mrt. Natuurlijk ben ik niet voor het eerst in Barcelona. Vorig jaar al even gesnoven aan deze prachtige stad tijdens de cruise in de Middellandse Zee.
Het onderkomen nu, hotel San Agustin, ligt achter de Ramblas, dichtbij de metro. Hoofd Reisleiding heeft voor een 5-daagse Barcelona Card gezorgd, voor metro/bus en korting op culturele hoogstandjes. Later zou blijken dat we dit weinig gebruiken (voor de volgende keer; niet nemen). We eten de eerste avond op de Ramblas voor 7 euro, 3 tapaz en een pizza Margaritha, niet te eten.

Ramblas met mozaïk van Miró
Barcelona, is gesticht door Romeinse kolonisten, om de strategische ligging (bergen rondom) en de rivierverbindingen met het binnenland (handel). De stad ligt in Catelonië en men spreekt er Spaans en Catelaans.

Casa Milà, Passeig de Gracia nr. 92
Woensdag 27 mrt. vertrokken we (metro), bij een bewolkte lucht, richting Park Güel, ontworpen door architect Antoni Gaudí (1852-1926), als nieuwe parkwijk in Barcelona. De golvende, veelkleurige betegelde bank, de zuilengalerij, de draakfontein, het vergezicht op de stad, haven, Sagrada en het modelhuis (woonhuis Gaudï, bezocht) zijn onderdeel van de opdracht voor Eusebi Güel geweest.

Hierna lopen we, zwervend, helemaal door het centrum, eerst langs Casa Milà (La Pedrera, niet in geweest) dan naar Casa Batlló, ook door Gaudí gebouwd; of beter; gerestaureerd, het huis bestond al, hij heeft er 2 verdiepingen opgezet en de kromme lijnen, de kleurige bekleding en het dak met de verschillende schoorstenen erop gebouwd. Geweldig, wat had die man een verbeelding! De lichtinval, de ventilatie en het golvende interieur zijn echt bijzonder.
                                       Detail huiskamerdeur  Batlló                      

Gaudí werd geïnspireerd door de natuur, hij keek naar bomen en insecten en nam veel daarvan over in zijn ontwerpen. Hierna terug naar de Ramblas en gegeten dichtbij het hotel.                          

Donderdag 28 maart gaan we meteen naar de Sagrada Familia, dat opvalt door de pretenties en grootte binnen Barcelona. In 1883 kreeg Antoni om de, net begonnen, bouw van de kerk op zich te nemen. Dit levenswerk heeft hij 43 jaar begeleidt en de laatste 10 jaar van zijn leven wijdde hij uitsluitend hier aan. In 1926 stierf hij, na een aanrijding met een tram en hij ligt in de crypte van de kerk. De tweede kathedraal van Barcelona is een kolos, die aan de horizon opvalt door zijn enorme torens. Binnenin val je van de ene verbazing in de andere... zo groots, zoveel licht en zo bijzonder! Wij hebben het geluk dat we op tijd zijn en mogen voor 10 uur in de crypte, waar Gaudí ligt. Oh, hier komen maar weinig... Dan gaan we naar boven, in de rij voor kaartjes.            
Graf Gaudí, crypte Sagrada
Vorige keer (okt.'12) was de entree € 14,30 en nu (28mrt'13) is het €13,50 rara? Enfin, we gaan het museum in (half onder de kerk) en zien daar een tentoonstelling over Gaudí en de natuur. In de Sagrada lopen honderden mensen zich te vergapen aan alle details en bouwtekeningen. Wat opvalt zijn de beuken in het middenschip, die lijken op bomen (zijn inspiratie). Wat een licht in die kathedraal! En nu zijn er weer meer delen klaar dan vorig jaar.

Het is mooi weer en we wandelen de Sagrada uit, richting het oude ziekenhuis, Sant Pau, een Art-Nouveau gebouw (uit 1401 en op World Heritage Site), helaas in renovatie en we mogen er niet in. Dan maar wat foto's van de buitenkant voor het album en dan moet ik nog maar eens terug... zucht.
We lopen weer terug naar het zuiden, komen de Arc del Triomf en overblijfselen van de Romeinse stadsmuren tegen en eten tapas op de Ramblas. En later op de avond gaan we eten bij the Attic, erg lekker! Met uitzicht op de Ramblas (vroeger stroomde hier water richting zee), heel vervelend allemaal.

Arc del Triomf

Vrijdag 29 maart - Na alle toppers nu een dag zwerven door de stad. Place Reial, markt Boqueta (groenten, fruit, vleeswaren, vis en schaaldieren), Plaza Reial (stadsplein met zuilen galerijen en hoge palmbomen)  en tapas op de Ramblas. Het is Goede Vrijdag en er is een processie door de stad.


Zaterdag 30 maart - Met de metro naar de Mont Juïc, de berg net even buiten de stad. Met het trammetje (Telefèric) naar boven en met de kabelbaan naar het kasteel/fort. Prachtig uitzicht over de hele stad. In de verte zien we Parc Güel, de Sagrada, het Olypisch bad (1992 Zomerspelen), de haven en het vliegveld. Terug zijn we naar de Kathedraal gelopen (die was er voor de Sagrada), de oude synagoge en weer richting Ramblas. Gegeten bij de buren, erg lekker.

Zondag 31 maart - Na het ontbijt lopen we naar de haven (langs aquarium en dierentuin), waar Columbus op een 50 meter hoge pilaar staat te wijzen naar de zee.

Er is een oude en nieuwe haven en je kunt hier ook met een kabelbaan naar de Mont Juïc, de mensen staan in de rij. We drinken nog een lekkere koffie in het zonnetje op een terras en gaan dan de koffers halen bij het hotel. Met de metro en trein weer richting vliegveld.

Nog niet gezien: Museu Picasso (hier tegenover zit de beste tapasbar, door vader en zoon), Casa Mila (wel aan de buitenkant) , Palau de la Musica Catalana (wel aan de buitenkant)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten