maandag 22 juli 2013

Schoolreisje

Altijd spannend, op schoolreisje, op pad naar een andere, nieuwe omgeving en avonturen beleven!

Zo ook afgelopen vrijdag. We gingen met 2 wagens volgeladen met (oude) wijven op weg. Het liedje geeft wel een beetje de omstandigheden aan...

Wij, (8 frisse dames 50+) zijn de "Hemmerwijven". Een naam gecombineerd uit de beginletters van de dorpen waar we vandaan komen: Hem, Wijdenes en Venhuizen. Al jaren komen we zo'n acht keer per jaar bij elkaar om boeken, die we gelezen hebben te bespreken. Niet alleen over het boek, de schrijver, de stijl; néé, we gaan ook dieper op de zaken in: de (klein-)kinderen, het huis, de tuin, lekker eten, films, theater, vakantiebestemmingen, dorpsgebeurtenissen. Een echte leesclub!
Sinds een jaar of twee sluiten we het seizoen af met iets speciaals. Door het boek van Herman Koch: Het Diner, kwamen we op het idee om op de laatste avond lekkere hapjes te eten, die een ieder had klaargemaakt, tussen het bespreken door. Erg leuk! Zo ging het laatste boek van vorig seizoen over Portugal en die avond hadden we Portugese hapjes.

Dit jaar had juf Loes bedacht om te gaan picknicken, een stukje te lopen en een bezoek te brengen aan een museum! Zo kwamen we op deze mooie zomerdag met onze picknickkleden in de schaduw onder de bomen van een berm in Etersheim terecht...
Nee, niet in de brandnetels!
Allereerst werd de fles Prosecco opengemaakt, gecombineerd met een kaas/uientaart. Hierna volgden de salades, broodjes, mangochutney met gerookte kip, speltbrood en gevulde eitjes. Het eten werd gelardeerd met het voorlezen van enkele gedichten, o.a. van Hans Andreus.
Een andere traktatie waren de mooie vergezichten van dorpjes, koeien in weilanden, een ijverige boer die ging mesten en sloten met wuivend riet. Ondertussen vlogen de zwaluwen boven onze hoofden en kregen we bezoek van mooie vlinders. Van omwonenden en passeerders kregen we jaloerse blikken!
Aanvallen!
Inmiddels werd het tijd om te gaan wandelen. Door de weilanden, langs rustige (!), herkauwende koeien, over hekjes, vlaaien vermijdend, richting molen en dijk. Zo kwamen we op onze eindbestemming; het schooltje van Dik Trom. Hier had C. John Kieviet, als leraar, zijn boeken geschreven over deze bijzondere jongen (en dat is tie!) en daarmee een nieuwe trend gezet in het onderwijs en aanpak van kinderen.

Komend seizoen gaan we er weer vrolijk tegenaan; 8 nieuwe boeken en natuurlijk een afsluiting. Ik stel voor een laatste boek over de Malediven, schoolreisje er heen en dan snorkelen.... 

1 opmerking:

  1. Hoi Diana, Het is hartstikke leuk joh!!!!
    Precies zoals we het ervaren hebben en.. je hebt uitmuntende suggesties!!!
    We gaan ervoor.
    Dikke kus - Ria

    BeantwoordenVerwijderen