maandag 13 mei 2013

11 mei 2012 Denemarken: het minst buitenlandse buitenland; Frederikshavn, Skagen, Ebeltoft, Roskilde Kopenhagen

Denemarken voor beginners start in Frederikshavn, waar we aankomen na een overtocht vanuit Göteborg in Zweden.

Meteen vallen de (Hollandse Friese) koeien op, de weilanden en de vergelijking met Nederland!
Ja, dit is het minste buitenland.... het lijkt op Noord-Holland. Alleen er zijn hier veel bloeiende koolzaadvelden en nieuwe boomaanplant (bebossing was maar 4% in 1995, wegens teveel kappen en nu opgevoerd naar 11%).

Naar Skagen, het uiterste noordelijkste puntje van Denemarken, een gezellig vissersplaatsje met een markt en lekker bier! Een soort Bergen aan Zee. Ook de omgeving doet daar erg aan denken, rijen duinen met helmgras en bungalows, alles te huur en Zimmer Frei.

Langs de noordkust gaan we verder naar Hirtshals, onderweg stoppen we bij Räbjerg Mile, een "wandelende" duin, die zich verplaatst richting land en over een aantal jaren over de parkeerplaats "loopt".


We overnachten bij een ouder echtpaar die kamers verhuurt en geen woord Duits of Engels praten, maar met gebarentaal kom je een eind. Wel de goedkoopste overnachting van deze vakantie, 300 kronen!

Door Denemaken loopt de "Margrietenroute", een gemarkeerde weg van 3500 km. dwars door het land met prachtige wegen. Af en toe doen we een stukje. En zo ook op:

Zondag 12 mei, Moederdag.

Eerst waren we van plan om via de west kust richting Billund te gaan, maar het plan wijzigt per dag. Dit komt door a) tijd,  en b) afstanden (hebben we ons op verkeken) en c) wat we nog zeker willen zien.
Zo komt het dat we nu richting oost-kust gaan naar Ebeltoft en een overtocht gaan maken, door het Kattegat, naar Odden, hierdoor laten we Aarhus liggen. Misschien wel een beetje jammer, maar het is zondag, alles is dicht en we willen richting Kopenhagen.

Bij aankomst voor de boot (van 13.30 uur) moeten we in de reservelijn gaan staan (je moest van te voren reserveren): nr. 2. Nou, zelfs nr. 1 is niet op die boot gekomen, zo druk was het. Het is Hemelvaartsweekend en iedereen wil op zondag terug naar Kopenhagen.
Gelukkig is er plek om 17.00 uur en dan staan we vooraan! In de tussenliggende uren zitten we in het zonnetje in Ebeltoft op een terras en lopen wat rond in een schattig plaatsje vol met scheefgezakte vakwerkhuisjes.


Na de overtocht komen we terecht in Roskilde, waar een camping is, aan een meer, die ook stuga's heeft. Bij binnenkomst in het huisje(126) blijkt dat je linnengoed moet hebben, wij redden ons met een dekentje van vriendin D. dat altijd in de auto ligt en handdoeken etc. Ook het restaurant was dicht, maar we hebben nog toastjes en pindakaas. Mmmmm, heerlijk diner. En let weer even op die blauwe lucht!




Zeg je Denemarken, dan zeg je Kopenhagen, zeg je Kopenhagen, dan zeg je:
                                                                                                                                                                      
Den lille havfrue (1913)
De Kleine Zeemeermin, gebaseerd op het sprookje van Hans Christiaan Andersen. De trots van Denemarken staat in de haven van Kopenhagen en wordt in augustus 100 jaar. Ze heeft al heel wat achter de rug: ze werd onthoofd (1964), doormidden gezaagd en van haar sokkel in het water geduwd. Ze werd beklad en met spandoeken behangen, maar ze bleef aan de Langelinie, haar vaste adres.
Beeldhouwer Edvard Eriksen (1876-1959) heeft de kleine dame (1 meter 25) gemaakt, ze weegt echter 175 kilo. Het is het meest gefotografeerde beeldje van Denemarken (doen we dus ook aan mee).


Tivoli, (pret) park

Dinsdag 14 mei naar het mooie eiland Møn, glooiend, veel leegstand en veel te koop. We gaan naar de Klint, de Koninginnezetel, met 497 treden, wat een klim (terug). Maar mooi! Krijt en een blauwe zee.

In Fj...kirke komen we in een kerkje uit 1250 met fresco's uit 1480.
Door naar Bøko Molle, een oude molen staat daar te koop. Nesved biertje, hotel vol, dan naar een camping waar de huisjes niet klaar zijn en een restaurant niet open, lekker dan. Dan naar Solskikken, aan de haven lekker eten in het zonnetje.






vrijdag 10 mei 2013

Hoogtepunten, ervaringen en afscheid van Zweden

Hoewel ik Zweden in het verleden alleen heb leren kennen door Nils Hölgerson en Pippi Langkous, was Astrid Lindgren wel de eerste die mij Zweeds leerde en mij liet kennis maken met het Zweedse leven. Met dat in het achterhoofd wilde ik wel eens het Zweden van nu zien. En zo gingen wij op weg, via Duitsland naar dit land en hebben de volgende hoogtepunten meegemaakt:

6 Toyota Prius gezien (geen 1 Honda Insight, onze auto, dus men keek wel op van deze auto!)
24 herten
6 kraanvogels
1 eekhoorn
diverse Nederlanders en
veel Ikea's (blauw gebouw en gele letters, zoals de vlag van Zweden)

Het mooiste: de Skurugata en de Stenkälla. Eigenlijk de hele natuur van Zweden is mooi, maar dit waren onze toppers. Veel akkerbouw en bosbouw. Afwisselend weilanden, bossen, dorpjes.
Men rijdt rustig en houdt zich aan de maximum snelheid (veel flitspalen). Veel Volvo's, haha! En klassieke/oldtimers zijn hier ook veel, mannen knappen die op in de winter.
Een rijke historie met geen schade uit de WO 1 en/of 2 (Zweden was neutraal) waardoor vele prachtige kerken en gebouwen in hun oorspronkelijke staat zijn gebleven.

Huizen zijn voor 90% van hout gemaakt (ruim voorradig) en veelal geschilderd in de kleuren rood-bruin, zacht geel, zacht groen of blauw. Verder schuurtjes vol houtvoorraden voor kachel en keuken en de huizen die te koop staan hebben voor Nederlandse begrippen een aantrekkelijke prijs met héél veel grond.
Wat viel ons op: het wat moeilijker vinden van B&B's, stuga's en hotels en het hogere prijsniveau ondanks dat we daar op voorbereid waren.
Alle mensen die wij ontmoetten waren aardig en gastvrij. Weinig gekleurde medemensen of moslima's  op het platteland, wel in de stad Göteborg.

De stad Götenborg is ooit opgebouwd met behulp van Hollanders. Jaja, daar zijn ze weer! Er zijn hier grachten gegraven door de Hollanders en er zijn bruggen die lijken sprekend op bruggen in Amsterdam!
Kijk! Gracht in Götenborg.
Kijk! Utrechtse- of Berlagebrug in Götenborg.


Ondanks dat we alleen een stukje van Zuid-Zweden hebben gezien heeft het een goede indruk achtergelaten en gaan we nu met de boot naar Denemarken!

Op weg naar Göteborg

Onze stuga verlaten en via het noorden van het Vätternmeer naar Tiveden (National natuurpark), om een geweldige wandeling te maken naar de Stenkälla, een steenformatie van enorme rotsen (graniet), met waterbron in een grot, uit de laatste IJstijd,een wandelroute van 2 km., maar je doet er een uur over, indrukwekkend en spectaculair!

Doorgereden richting Lidköping om daar een B&B te vinden; Billy's B&B, een oude piloot/agent, die vele tips had. De volgende ochtend: kasteel Löckö, gebouwd door een misdadige bisschop (mensen uitmelken), even ten noorden van Lidköping, op het schiereiland Kalland, een plaatje, toch?


Toen naar Spiken, een toeristisch plaatsje in het noorden van Kalland, met een visafslag en een rokerij. Hierna doorgereden naar Hornborgasjön, een moerasgebied, waar kraanvogels elkaar met duizenden in het voorjaar het hof maken. Helaas hebben we er maar eentje gezien, het paringstijdstip was al voorbij, haha! En geloof het of niet maar in 'the middle of nowhere' een landgenoot met een campertje.

Daarna naar Kinnekulle aan het Varna meer. Een kalksteenplateau met een natuurreservaat. Viel een beetje tegen dus maar snel door naar Lidköping om nog even wat te shoppen. Maar alle winkels waren dicht, het was Hemelvaartsdag!
Maar wel lekker gegeten bij een pizzeria.

Vanochtend in het Eko-park Hunneberg (granietplateau en elandenmuseum) met een populatie van ca. 70 elanden een zoektocht gedaan naar deze elanden, maar ook hier niet het juiste moment van de dag. Dan maar door naar Göteborg, de plaats waarvan we morgenochtend gaan vertrekken richting Denemarken!

woensdag 8 mei 2013

Zweden-Nederland, Nederland-Zweden

Wij zitten in een stuga, een huisje met bedden, toilet en een keukentje. Met uitzicht op het meer en helemaal alleen.... het seizoen is hier nog niet begonnen. De meeuwen, steltlopers, eenden en mussen zijn onze buren, zouden die nu ook Zweeds praten? Moet ik tegen een mus "bröd" roepen?

Enfin, we komen natuurlijk veel Zweedse woorden tegen. Nu is mijn Zweeds nog niet zo goed, maar een aantal woorden zijn wel duidelijk:

Ägs = eieren
Loppis = 2e hands (herken ik overal in de wereld,haha!)
Stuga = huisje
Välkommen = welkom
Skulhus = ziekenhuis
Maar dan houdt het wel zo'n beetje op.... We redden ons echter prima in het engels, want vele Zweden spreken goed engels. 

Zo waren we vandaag bij de 5-traps sluis van Motala. Een van de vele sluistrappen van het in totaal 670km lange Göta kanaal, dat loopt van Stockholm naar Göteborg. 190km van het Göta kanaal is begin 19e eeuw door 58.000 Zweedse soldaten met de 'hand' gegraven, de resterende 410km zijn onderdeel van de vele Zweedse meren.

En daar staat een jongeman(Nils) de sluizen te schutten. Hoofd Reisleiding begint in het engels, antwoordt hij in het Nederlands! Haha, blijkt dat hij een Nederlandse moeder heeft en tot 7 jaar geleden in Lisse woonde. Hoe is het mogelijk, van al die Zweden ontmoeten wij er weer net eentje die half Nederlander is! Hij vond het erg leuk om weer eens Nederlands te spreken en Nederlanders te zien.

maandag 6 mei 2013

Zweden voor beginners en gevorderden!

Vanochtend vertrokken we eerst naar slot Borgholm, vrij indrukwekkend. Het ligt heel strategisch, 
zoals veel kastelen, langs de kust, je ziet iedere vijand aankomen.

Hier omheen lag vroeger een grote stad, maar die ligt inmiddels onder stapels stenen en ladingen aarde en gras, maar soms zie je hier en daar een traptrede (denken we).
Schuin achter dit bouwwerk heeft Koningin Victoria haar zomerresidentie gehad, Solliden. We zijn er naar toe gelopen en ook hier weer: dicht. Blijkbaar begint alles op 15 mei. Er zat een groot hek omheen, dus foto's hebben we ook niet. Misschien op Google Maps? Wel nog een giga-beeld van Hare Majesteit. En let even op die prachtige blauwe lucht..... heerlijk hier!

Dan gaan we het binnenland in, richting het Vätternmeer, dat ligt in Midden-Zuid-Zweden (volgen jullie het nog?). We hadden via Huskvarna (de naaimachines) kunnen gaan, maar dat is niet zo een interessant stadje, volgens Hoofd Reisleiding. En dus gaan we via Eksjö naar het meer.

Echter, onderweg komen we de Skuruhutt tegen, de hoogste berg (338 m.) van Zuid-Zweden en die gaan we beklimmen! Op het hoogste punt hebben we een prachtig, helder uitzicht over de hele omgeving, bossen, bossen en hier en daar een dorpje en in de verte een meer.
Dan blijkt er ook een mogelijkheid te zijn om de kloof (de Skurugata) door te gaan. Het is onduidelijk hoe die is ontstaan, door ijs, water of een aardbeving? Soms 7 meter breed, soms 24 meter breed. Soms met ijs en sneeuw, soms met een watertje. Heeeeel mooi, een geweldige ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Gelukkig goede schoenen, een hoop ervaring en een Hoofd Reisleiding mee. Kijk hieronder voor de impressies.





Foto 1. Hoofd Reisleiding op de top; 338 meter.
Foto 2. Sneeuw en ijs in de kloof, beslist niet voor beginners!
Foto 3. Zo nauw en toch doorzetten!






Zweden voor beginners, deel 2

Vanochtend vanuit Ystad vertrokken richting noorden, langs de kust, door natuurreservaten en grote bossen. Meteen vallen de bruinrode houten huizen op, het is een echte Zweedse kleur. Op het platteland zie je bijna geen veeteelt, wel veel akkerbouw en bossen, hout genoeg, we bestellen wel wat voor thuis, jammer dat we geen aanhangertje mee hebben.

Dit is het eerste kasteel wat we tegenkomen: Glimmingehus, het best bewaarde Middeleeuwse kasteel.


Dan komen we in Kivik waar een groot prehistorisch koningsgraf ligt (75 meter diameter) met rotstekeningen uit de Bronstijd. Dit graf is per ongeluk in 1748 gevonden, toen boeren op zoek waren naar grote stenen.

  
 
Zouden die tekeningen nou echt echt zijn? Of hebben ze die gewoon ingekleurd voor toeristische attractie?

En zo naar Kalmar, via de brug naar het eiland Öland,  wat ten oosten van de Zweedse kust ligt, met hoofdstad Borgholm. Even snel bezocht (Kalmar), want alles was al dicht om 15.00 uur op zaterdag. Mooi slot bij de haven:


Om te overnachten zoeken we een B & B, maar waar we ook komen, of dicht (het seizoen begint hier pas op 15 mei of 1 juni), of er wordt gewoon niet open gedaan. Uiteindelijk komen we bij een herberg/hotel en vragen naar een kamer. Voor 1450 kronen kunnen we overnachten. Dan rekenen wij even snel: 100 kronen is 12 euro, dus dit zou op zo'n 180 euro uitkomen?!?!? Nee, dan maar niet, maar voordat we ons kunnen omdraaien is de prijs gedaald tot 1000 kronen. Als we aangeven dat dat ook teveel is (vorige overnachting was 700 kronen met ontbijt), komen we uiteindelijk op 850 kronen, met ontbijt. Raaaaaarrrrrr.....



zaterdag 4 mei 2013

Zweden voor beginners, deel 1

Jaaaaaa, we zijn aangekomen in Zweden, met de Stena Line vanuit Sassnitz (Duitsland; Rügen) naar Trelleborg, het uiterste, zuidelijkste puntje van Zweden.

Vanochtend naar Prora geweest. Het is een betonnen casco van een hotel, ooit het idee van Adolf Hitler, om hier 20.000 arbeiders een vakantie aan te bieden, in het kader van Kraft durch Freude. Het geheel is ruim 4 kilometer lang en ligt langs de kust van Rügen. 
                                          
Het is nooit als dusdanig gebruikt; in 1936 is begonnen met de bouw, ontworpen door Clemens Klotz, hij tekende 2 vleugels met ieder 4 grote bouwblokken van elk 550 meter lang. In totaal telde het complex 10.000 2-persoonskamers. Er zouden 2 golfslagbaden komen, een theater, een bioscoop en een feestzaal met 25.000 zitplaatsen. 
Het complex (ontwerp van Klotz) is wel tijdens de Wereldtentoonstelling in 1937 bekroond met de Grand Prix voor architectuur.
In de zomer van 1940 zou het in gebruik genomen worden, maar toen in 1939 WO II uitbrak is de bouw stilgelegd. De 8 hotelblokken waren in ruwbouw af. Een deel werd in de oorlog gebruikt voor tijdelijke huisvesting van burgers uit Hamburg (bombardementen).
Na de oorlog heeft Rusland nog getracht het geheel af te breken, maar het was zo degelijk gebouwd dat men ervan afzag. 
Momenteel is het vervallen tot een ruïne (Grote nutteloze werken), maar er is een blok verkocht aan een projectontwikkelaar en die is er een jeugdherberg, een atelier en een musea in begonnen. Ook is men bezig met woningen te ontwikkelen. Wij zijn in een modelwoning geweest. Het grappige hiervan is dat hierdoor in 2004 een prijsvraag gewonnen is door het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill.

Het geheel heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

Hierna reden we door naar Stassnitz, om de boot te halen van de Stena Line, richting Trelleborg, Zweden. De overtocht was ruim 4 uur, met een rustige zee en prachtig weer.

Voor Zuid-Zweden had Hoofd Reisleiding meteen een sightseeing in petto: Kasteel Svaneholm bij Skurup, zie foto: 
   
We gingen overnachten in Ystad en zagen bekende gebouwen uit de serie Wallander. Ook nog heerlijk gegeten in een pub: "The Kingshead", waar ik een typisch Zweedse schotel at: Pytti Ponna, gebakken aardappels met uitjes, vlees en bietjes en daaroverheen 2 gebakken eieren. Ach, je moet wat proberen in het buitenland, niet waar?



woensdag 1 mei 2013

Polen en Rügen



Het leek een heel leuk idee; even over de grens van Polen kijken, toch? Heen en weer ruim 70 km. en na het bezoek aan de musea in Peenemünde kon dat nog makkelijk voor onze tocht naar Rügen (nu ik de umlaut heb gevonden gebruik ik alleen nog maar plaatsnamen met een umlaut!).
Hoofd Reisleiding had zo zijn bedenkingen; het is Polen! Is dat wel safe? Dit komt waarschijnlijk door een akkefietje wat wij eerder bij de Canadese grens hebben mogen meemaken (maar dat is weer voor een apart blog). Ik stelde hem gerust; Polen zit in de EU, dus wat kan er misgaan? Geen Slotties, maar eurooooos! 

Net over de grens kwamen we een grens-markt tegen, met goedkope (belastingvrije) sigaretten en parfums, druk bezocht door Duitsers (en wij dus, haha!), uit op een koopje.



Inmiddels 2 mei 2013 en we zitten op Rügen, het grootste eiland van Duitsland. 
De toegang tot het eiland: de Stralsundbrug.
Het is prachtig weer als we hier aankomen, we volgen de Alleenstrasse, een oude weg die vroeger gebruikt werd door badgasten om naar de diverse stranden te gaan. Onderweg zien we veel landbouw; koolzaad en koren, het is dan ook een heel vruchtbaar eiland. We komen door Putbus (noemen wij Puntmuts) en overnachten in Binz.








Vanmorgen zijn we vertrokken naar de krijtrotsen, een heel bijzondere rots is de Köningstuhl (de koningsstoel), prachtig wit en 118 meter hoog.
                                                                                                                                                                                                 
Je moet er wel wat voor doen om er te komen,
zo'n 452 treden afdalen naar het strand en dan natuurlijk ook weer omhoog!
Opmerkelijk hierbij is nog te vertellen dat de attracties op Rügen allemaal autovrij zijn, d.w.z. de auto laat je achter op een groot (betaald) parkeergebied en dan met een pendelbus (weer betalen natuurlijk) er naar toe. Slimme jongens!






De dag ging snel... we moesten nog "even" het eiland doen en daarom reden we door naar het noorden.   Hier ligt Kap Arkona, het meest noordelijkste puntje van de vroegere DDR. Een prachtig moment voor de vuurtoren-aanbidders onder ons; hier staan maar liefst 2 vuurtorens bij elkaar! De "oude" Schinkeltoren (architect heette Schinkel) uit 1828 en de nieuwe "hoge" toren uit 1905. Een plaatje:
                                                           
Morgenochtend gaan we naar Prora, het bouwwerk van Hitler, bedoeld voor zijn soldaten, maar wat nooit is afgebouwd. 
Dan reizen we door naar Sassnitz, waar de Stena Line vertrekt naar Trelleborg, Zweden, met ons aan boord. 




Rostock en Peenemünde

Gisteren vertrokken we uit Bad Doberan naar Rostock, een plaats vol historie. Ooit eens begonnen met een haven (monding van de rivier de Warnow) en een klooster en nu zie je daar de restanten nog van. O.a. met gevecht- en verdedigingstorens (zie foto1: Die Kropeliner Tor), stadsmuren en een prachtig, gerenoveerd klooster uit de 12e eeuw.
De Kröpeliner Toren
  





Rostock is een rijke Hanzestad geweest, met een universiteit, de oudste van Noord-Europa.
Hieronder nog wat foto's van tijdens onze wandeling.











De Cow Toren en weer die man op de foto!  


Universiteitsgebouw

Omdat in de jaren 20 in Rostock vliegtuigfabrieken werden gevestigd, is later, in 1942, de hele binnenstad gebombardeerd door de geallieerden, maar weer opgebouwd. 















O, dit is nog een opknappertje...
 Vanuit Rostock vertrekken we via binnenweggetjes naar het noord-oosten. Ons valt op dat zelfs hier, in het oude-Oost-Duitsland overal zonnecollectoren en biogastanks te zien zijn. Verder vind je in ieder dorp een Aldi, Lidl, Norma of Penny (supermarkten) en overal apotheken of drogisten.... de mensen hebben hier zeker een slechte gezondheid? 

Naast de oude, prachtige binnenstad van Rostock komen we ook de zgn. Oostblok-blokkendozen tegen, waarschijnlijk kent iedereen die wel, van die kazernewoningen, geen balkons, geen kleuren, saai en triest:

                 


Inmiddels zijn we aangekomen in Peenemünde, op het eiland Usedom, vlakbij de Poolse grens, aan de Oostzee. In de 2e WO werd hier onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de V-wapens (Vergeltunswaffen), die werden gebruikt als geheime wapens van de Duitse Wehrmacht. 
Na onze overnachting hier, gaat M. naar het museum van de techniek en D. naar het Speelgoedmuseum.                                                        

Dit is het Historisch Technisch Museum, waar in de jaren 30 al onderzoek werd gedaan om de raketten te maken voor de 2e WO. Later was er een tekort aan personeel en werden krijgsgevangenen aan het werk gezet. Vele oude gebouwen zijn nog in tact, zo ook de zuurstoffabriek en de ziekenhuisboeg. Het geheel maakte op mij een diep trieste indruk....