maandag 13 mei 2013

11 mei 2012 Denemarken: het minst buitenlandse buitenland; Frederikshavn, Skagen, Ebeltoft, Roskilde Kopenhagen

Denemarken voor beginners start in Frederikshavn, waar we aankomen na een overtocht vanuit Göteborg in Zweden.

Meteen vallen de (Hollandse Friese) koeien op, de weilanden en de vergelijking met Nederland!
Ja, dit is het minste buitenland.... het lijkt op Noord-Holland. Alleen er zijn hier veel bloeiende koolzaadvelden en nieuwe boomaanplant (bebossing was maar 4% in 1995, wegens teveel kappen en nu opgevoerd naar 11%).

Naar Skagen, het uiterste noordelijkste puntje van Denemarken, een gezellig vissersplaatsje met een markt en lekker bier! Een soort Bergen aan Zee. Ook de omgeving doet daar erg aan denken, rijen duinen met helmgras en bungalows, alles te huur en Zimmer Frei.

Langs de noordkust gaan we verder naar Hirtshals, onderweg stoppen we bij Räbjerg Mile, een "wandelende" duin, die zich verplaatst richting land en over een aantal jaren over de parkeerplaats "loopt".


We overnachten bij een ouder echtpaar die kamers verhuurt en geen woord Duits of Engels praten, maar met gebarentaal kom je een eind. Wel de goedkoopste overnachting van deze vakantie, 300 kronen!

Door Denemaken loopt de "Margrietenroute", een gemarkeerde weg van 3500 km. dwars door het land met prachtige wegen. Af en toe doen we een stukje. En zo ook op:

Zondag 12 mei, Moederdag.

Eerst waren we van plan om via de west kust richting Billund te gaan, maar het plan wijzigt per dag. Dit komt door a) tijd,  en b) afstanden (hebben we ons op verkeken) en c) wat we nog zeker willen zien.
Zo komt het dat we nu richting oost-kust gaan naar Ebeltoft en een overtocht gaan maken, door het Kattegat, naar Odden, hierdoor laten we Aarhus liggen. Misschien wel een beetje jammer, maar het is zondag, alles is dicht en we willen richting Kopenhagen.

Bij aankomst voor de boot (van 13.30 uur) moeten we in de reservelijn gaan staan (je moest van te voren reserveren): nr. 2. Nou, zelfs nr. 1 is niet op die boot gekomen, zo druk was het. Het is Hemelvaartsweekend en iedereen wil op zondag terug naar Kopenhagen.
Gelukkig is er plek om 17.00 uur en dan staan we vooraan! In de tussenliggende uren zitten we in het zonnetje in Ebeltoft op een terras en lopen wat rond in een schattig plaatsje vol met scheefgezakte vakwerkhuisjes.


Na de overtocht komen we terecht in Roskilde, waar een camping is, aan een meer, die ook stuga's heeft. Bij binnenkomst in het huisje(126) blijkt dat je linnengoed moet hebben, wij redden ons met een dekentje van vriendin D. dat altijd in de auto ligt en handdoeken etc. Ook het restaurant was dicht, maar we hebben nog toastjes en pindakaas. Mmmmm, heerlijk diner. En let weer even op die blauwe lucht!




Zeg je Denemarken, dan zeg je Kopenhagen, zeg je Kopenhagen, dan zeg je:
                                                                                                                                                                      
Den lille havfrue (1913)
De Kleine Zeemeermin, gebaseerd op het sprookje van Hans Christiaan Andersen. De trots van Denemarken staat in de haven van Kopenhagen en wordt in augustus 100 jaar. Ze heeft al heel wat achter de rug: ze werd onthoofd (1964), doormidden gezaagd en van haar sokkel in het water geduwd. Ze werd beklad en met spandoeken behangen, maar ze bleef aan de Langelinie, haar vaste adres.
Beeldhouwer Edvard Eriksen (1876-1959) heeft de kleine dame (1 meter 25) gemaakt, ze weegt echter 175 kilo. Het is het meest gefotografeerde beeldje van Denemarken (doen we dus ook aan mee).


Tivoli, (pret) park

Dinsdag 14 mei naar het mooie eiland Møn, glooiend, veel leegstand en veel te koop. We gaan naar de Klint, de Koninginnezetel, met 497 treden, wat een klim (terug). Maar mooi! Krijt en een blauwe zee.

In Fj...kirke komen we in een kerkje uit 1250 met fresco's uit 1480.
Door naar Bøko Molle, een oude molen staat daar te koop. Nesved biertje, hotel vol, dan naar een camping waar de huisjes niet klaar zijn en een restaurant niet open, lekker dan. Dan naar Solskikken, aan de haven lekker eten in het zonnetje.






1 opmerking:

  1. Mooi gezegd, het minst buitenlandse buitenland. Toen ik ooit - heel lang geleden - met mijn ouders door Denemarken reed, was dat in de autolozezondagenperiode. "Wat lijkt het hier op Nederland," mompelden mijn verbaasde ouders. "Maar wel verdacht stil op de weg. Zou het vandaag ook autoloos zijn hier?"
    Leuke stuga, en die rode kleur contrasteert prachtig met de blauwe lucht.

    BeantwoordenVerwijderen