woensdag 8 mei 2013

Zweden-Nederland, Nederland-Zweden

Wij zitten in een stuga, een huisje met bedden, toilet en een keukentje. Met uitzicht op het meer en helemaal alleen.... het seizoen is hier nog niet begonnen. De meeuwen, steltlopers, eenden en mussen zijn onze buren, zouden die nu ook Zweeds praten? Moet ik tegen een mus "bröd" roepen?

Enfin, we komen natuurlijk veel Zweedse woorden tegen. Nu is mijn Zweeds nog niet zo goed, maar een aantal woorden zijn wel duidelijk:

Ägs = eieren
Loppis = 2e hands (herken ik overal in de wereld,haha!)
Stuga = huisje
Välkommen = welkom
Skulhus = ziekenhuis
Maar dan houdt het wel zo'n beetje op.... We redden ons echter prima in het engels, want vele Zweden spreken goed engels. 

Zo waren we vandaag bij de 5-traps sluis van Motala. Een van de vele sluistrappen van het in totaal 670km lange Göta kanaal, dat loopt van Stockholm naar Göteborg. 190km van het Göta kanaal is begin 19e eeuw door 58.000 Zweedse soldaten met de 'hand' gegraven, de resterende 410km zijn onderdeel van de vele Zweedse meren.

En daar staat een jongeman(Nils) de sluizen te schutten. Hoofd Reisleiding begint in het engels, antwoordt hij in het Nederlands! Haha, blijkt dat hij een Nederlandse moeder heeft en tot 7 jaar geleden in Lisse woonde. Hoe is het mogelijk, van al die Zweden ontmoeten wij er weer net eentje die half Nederlander is! Hij vond het erg leuk om weer eens Nederlands te spreken en Nederlanders te zien.

2 opmerkingen:

  1. Zo zie je maar hoe snel je zo'n taal oppikt.
    Even met het juffenvingertje (sorry), eieren is ägg en ziekenhuis is sjukhus. (spreek uit sjuukhuus)
    Het barst echt van de Nederlanders in Zweden en je komt ze overal tegen. Daarom zijn wij wat hoger in Zweden gaan wonen, maar ook hier loop je ze overal tegen het lijf ☺ Leuk trouwens hè dat Götakanaal? Ha det så bra (letterlijk: heb het goed!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tack så mycket (tak soo muuket) = dankjewel
    Hej hej = hoi/hallo
    Ja = ja
    Nej = nee :)

    Wij hebben hetzelfde in Noorwegen meegemaakt: in Lillehammer bezochten we het openluchtmuseum Maihaugen (aanrader!). In een staafkerkje stond een medewerker in het Noors iets over de kerk te vertellen. Wij wilden ook graag iets weten en vroegen hem iets in keurig Engels.. vervolgens gaf hij antwoord in het Nederlands! Hij bleek gewoon een Nederlander te zijn die als kleuter met zijn ouders naar Noorwegen was geëmigreerd, haha :)

    BeantwoordenVerwijderen