maandag 6 mei 2013

Zweden voor beginners, deel 2

Vanochtend vanuit Ystad vertrokken richting noorden, langs de kust, door natuurreservaten en grote bossen. Meteen vallen de bruinrode houten huizen op, het is een echte Zweedse kleur. Op het platteland zie je bijna geen veeteelt, wel veel akkerbouw en bossen, hout genoeg, we bestellen wel wat voor thuis, jammer dat we geen aanhangertje mee hebben.

Dit is het eerste kasteel wat we tegenkomen: Glimmingehus, het best bewaarde Middeleeuwse kasteel.


Dan komen we in Kivik waar een groot prehistorisch koningsgraf ligt (75 meter diameter) met rotstekeningen uit de Bronstijd. Dit graf is per ongeluk in 1748 gevonden, toen boeren op zoek waren naar grote stenen.

  
 
Zouden die tekeningen nou echt echt zijn? Of hebben ze die gewoon ingekleurd voor toeristische attractie?

En zo naar Kalmar, via de brug naar het eiland Öland,  wat ten oosten van de Zweedse kust ligt, met hoofdstad Borgholm. Even snel bezocht (Kalmar), want alles was al dicht om 15.00 uur op zaterdag. Mooi slot bij de haven:


Om te overnachten zoeken we een B & B, maar waar we ook komen, of dicht (het seizoen begint hier pas op 15 mei of 1 juni), of er wordt gewoon niet open gedaan. Uiteindelijk komen we bij een herberg/hotel en vragen naar een kamer. Voor 1450 kronen kunnen we overnachten. Dan rekenen wij even snel: 100 kronen is 12 euro, dus dit zou op zo'n 180 euro uitkomen?!?!? Nee, dan maar niet, maar voordat we ons kunnen omdraaien is de prijs gedaald tot 1000 kronen. Als we aangeven dat dat ook teveel is (vorige overnachting was 700 kronen met ontbijt), komen we uiteindelijk op 850 kronen, met ontbijt. Raaaaaarrrrrr.....



2 opmerkingen:

  1. Goeie afdinging! Normaal meer gebruikelijk in het zuiden toch? Nou, in het noorden kunnen jullie het ook. Grøte klasse!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Belachelijk zeg. Wat is de naam van die tent?

    BeantwoordenVerwijderen