zaterdag 4 mei 2013

Zweden voor beginners, deel 1

Jaaaaaa, we zijn aangekomen in Zweden, met de Stena Line vanuit Sassnitz (Duitsland; Rügen) naar Trelleborg, het uiterste, zuidelijkste puntje van Zweden.

Vanochtend naar Prora geweest. Het is een betonnen casco van een hotel, ooit het idee van Adolf Hitler, om hier 20.000 arbeiders een vakantie aan te bieden, in het kader van Kraft durch Freude. Het geheel is ruim 4 kilometer lang en ligt langs de kust van Rügen. 
                                          
Het is nooit als dusdanig gebruikt; in 1936 is begonnen met de bouw, ontworpen door Clemens Klotz, hij tekende 2 vleugels met ieder 4 grote bouwblokken van elk 550 meter lang. In totaal telde het complex 10.000 2-persoonskamers. Er zouden 2 golfslagbaden komen, een theater, een bioscoop en een feestzaal met 25.000 zitplaatsen. 
Het complex (ontwerp van Klotz) is wel tijdens de Wereldtentoonstelling in 1937 bekroond met de Grand Prix voor architectuur.
In de zomer van 1940 zou het in gebruik genomen worden, maar toen in 1939 WO II uitbrak is de bouw stilgelegd. De 8 hotelblokken waren in ruwbouw af. Een deel werd in de oorlog gebruikt voor tijdelijke huisvesting van burgers uit Hamburg (bombardementen).
Na de oorlog heeft Rusland nog getracht het geheel af te breken, maar het was zo degelijk gebouwd dat men ervan afzag. 
Momenteel is het vervallen tot een ruïne (Grote nutteloze werken), maar er is een blok verkocht aan een projectontwikkelaar en die is er een jeugdherberg, een atelier en een musea in begonnen. Ook is men bezig met woningen te ontwikkelen. Wij zijn in een modelwoning geweest. Het grappige hiervan is dat hierdoor in 2004 een prijsvraag gewonnen is door het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill.

Het geheel heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

Hierna reden we door naar Stassnitz, om de boot te halen van de Stena Line, richting Trelleborg, Zweden. De overtocht was ruim 4 uur, met een rustige zee en prachtig weer.

Voor Zuid-Zweden had Hoofd Reisleiding meteen een sightseeing in petto: Kasteel Svaneholm bij Skurup, zie foto: 
   
We gingen overnachten in Ystad en zagen bekende gebouwen uit de serie Wallander. Ook nog heerlijk gegeten in een pub: "The Kingshead", waar ik een typisch Zweedse schotel at: Pytti Ponna, gebakken aardappels met uitjes, vlees en bietjes en daaroverheen 2 gebakken eieren. Ach, je moet wat proberen in het buitenland, niet waar?



2 opmerkingen:

  1. Zweedse klassieker: Pyttipanna oftewel pytt i panna. Oorspronkelijk een gerecht van resten... kliekjes dus!. Tegenwoordig in grote zakken uit de diepvries te koop. Lekker makkelijk zaterdageten . Veel plezier in het Zweedse!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van Hitler-hotel naar een kasteel. Kleine of grote stap? In ieder geval beide oerdegelijk en sterk en enorm groot. En ach... gebakken aardappelen brengt je dan weer in één klap terug in de realiteit. Hoewel... die Wallander lijkt heel levensecht ; - ). Ha det bra i Sverige!

    BeantwoordenVerwijderen