woensdag 1 mei 2013

Rostock en Peenemünde

Gisteren vertrokken we uit Bad Doberan naar Rostock, een plaats vol historie. Ooit eens begonnen met een haven (monding van de rivier de Warnow) en een klooster en nu zie je daar de restanten nog van. O.a. met gevecht- en verdedigingstorens (zie foto1: Die Kropeliner Tor), stadsmuren en een prachtig, gerenoveerd klooster uit de 12e eeuw.
De Kröpeliner Toren
  





Rostock is een rijke Hanzestad geweest, met een universiteit, de oudste van Noord-Europa.
Hieronder nog wat foto's van tijdens onze wandeling.











De Cow Toren en weer die man op de foto!  


Universiteitsgebouw

Omdat in de jaren 20 in Rostock vliegtuigfabrieken werden gevestigd, is later, in 1942, de hele binnenstad gebombardeerd door de geallieerden, maar weer opgebouwd. 















O, dit is nog een opknappertje...
 Vanuit Rostock vertrekken we via binnenweggetjes naar het noord-oosten. Ons valt op dat zelfs hier, in het oude-Oost-Duitsland overal zonnecollectoren en biogastanks te zien zijn. Verder vind je in ieder dorp een Aldi, Lidl, Norma of Penny (supermarkten) en overal apotheken of drogisten.... de mensen hebben hier zeker een slechte gezondheid? 

Naast de oude, prachtige binnenstad van Rostock komen we ook de zgn. Oostblok-blokkendozen tegen, waarschijnlijk kent iedereen die wel, van die kazernewoningen, geen balkons, geen kleuren, saai en triest:

                 


Inmiddels zijn we aangekomen in Peenemünde, op het eiland Usedom, vlakbij de Poolse grens, aan de Oostzee. In de 2e WO werd hier onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de V-wapens (Vergeltunswaffen), die werden gebruikt als geheime wapens van de Duitse Wehrmacht. 
Na onze overnachting hier, gaat M. naar het museum van de techniek en D. naar het Speelgoedmuseum.                                                        

Dit is het Historisch Technisch Museum, waar in de jaren 30 al onderzoek werd gedaan om de raketten te maken voor de 2e WO. Later was er een tekort aan personeel en werden krijgsgevangenen aan het werk gezet. Vele oude gebouwen zijn nog in tact, zo ook de zuurstoffabriek en de ziekenhuisboeg. Het geheel maakte op mij een diep trieste indruk....


                                                                                      











Geen opmerkingen:

Een reactie posten