maandag 6 mei 2013

Zweden voor beginners en gevorderden!

Vanochtend vertrokken we eerst naar slot Borgholm, vrij indrukwekkend. Het ligt heel strategisch, 
zoals veel kastelen, langs de kust, je ziet iedere vijand aankomen.

Hier omheen lag vroeger een grote stad, maar die ligt inmiddels onder stapels stenen en ladingen aarde en gras, maar soms zie je hier en daar een traptrede (denken we).
Schuin achter dit bouwwerk heeft Koningin Victoria haar zomerresidentie gehad, Solliden. We zijn er naar toe gelopen en ook hier weer: dicht. Blijkbaar begint alles op 15 mei. Er zat een groot hek omheen, dus foto's hebben we ook niet. Misschien op Google Maps? Wel nog een giga-beeld van Hare Majesteit. En let even op die prachtige blauwe lucht..... heerlijk hier!

Dan gaan we het binnenland in, richting het Vätternmeer, dat ligt in Midden-Zuid-Zweden (volgen jullie het nog?). We hadden via Huskvarna (de naaimachines) kunnen gaan, maar dat is niet zo een interessant stadje, volgens Hoofd Reisleiding. En dus gaan we via Eksjö naar het meer.

Echter, onderweg komen we de Skuruhutt tegen, de hoogste berg (338 m.) van Zuid-Zweden en die gaan we beklimmen! Op het hoogste punt hebben we een prachtig, helder uitzicht over de hele omgeving, bossen, bossen en hier en daar een dorpje en in de verte een meer.
Dan blijkt er ook een mogelijkheid te zijn om de kloof (de Skurugata) door te gaan. Het is onduidelijk hoe die is ontstaan, door ijs, water of een aardbeving? Soms 7 meter breed, soms 24 meter breed. Soms met ijs en sneeuw, soms met een watertje. Heeeeel mooi, een geweldige ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Gelukkig goede schoenen, een hoop ervaring en een Hoofd Reisleiding mee. Kijk hieronder voor de impressies.





Foto 1. Hoofd Reisleiding op de top; 338 meter.
Foto 2. Sneeuw en ijs in de kloof, beslist niet voor beginners!
Foto 3. Zo nauw en toch doorzetten!






4 opmerkingen:

  1. Ja, hallo, we zitten hier in Zweden... daar zijn die bergen niet zo hoog. De Holterberg is waarschijnlijk hoger?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In mijn uitzicht staat een berg(je) van 352 m. en de Kebnekaise bij Kiruna (Lapland) is de hoogste Zweedse berg 2102 meter. Mooie foto's !

    BeantwoordenVerwijderen