vrijdag 10 mei 2013

Hoogtepunten, ervaringen en afscheid van Zweden

Hoewel ik Zweden in het verleden alleen heb leren kennen door Nils Hölgerson en Pippi Langkous, was Astrid Lindgren wel de eerste die mij Zweeds leerde en mij liet kennis maken met het Zweedse leven. Met dat in het achterhoofd wilde ik wel eens het Zweden van nu zien. En zo gingen wij op weg, via Duitsland naar dit land en hebben de volgende hoogtepunten meegemaakt:

6 Toyota Prius gezien (geen 1 Honda Insight, onze auto, dus men keek wel op van deze auto!)
24 herten
6 kraanvogels
1 eekhoorn
diverse Nederlanders en
veel Ikea's (blauw gebouw en gele letters, zoals de vlag van Zweden)

Het mooiste: de Skurugata en de Stenkälla. Eigenlijk de hele natuur van Zweden is mooi, maar dit waren onze toppers. Veel akkerbouw en bosbouw. Afwisselend weilanden, bossen, dorpjes.
Men rijdt rustig en houdt zich aan de maximum snelheid (veel flitspalen). Veel Volvo's, haha! En klassieke/oldtimers zijn hier ook veel, mannen knappen die op in de winter.
Een rijke historie met geen schade uit de WO 1 en/of 2 (Zweden was neutraal) waardoor vele prachtige kerken en gebouwen in hun oorspronkelijke staat zijn gebleven.

Huizen zijn voor 90% van hout gemaakt (ruim voorradig) en veelal geschilderd in de kleuren rood-bruin, zacht geel, zacht groen of blauw. Verder schuurtjes vol houtvoorraden voor kachel en keuken en de huizen die te koop staan hebben voor Nederlandse begrippen een aantrekkelijke prijs met héél veel grond.
Wat viel ons op: het wat moeilijker vinden van B&B's, stuga's en hotels en het hogere prijsniveau ondanks dat we daar op voorbereid waren.
Alle mensen die wij ontmoetten waren aardig en gastvrij. Weinig gekleurde medemensen of moslima's  op het platteland, wel in de stad Göteborg.

De stad Götenborg is ooit opgebouwd met behulp van Hollanders. Jaja, daar zijn ze weer! Er zijn hier grachten gegraven door de Hollanders en er zijn bruggen die lijken sprekend op bruggen in Amsterdam!
Kijk! Gracht in Götenborg.
Kijk! Utrechtse- of Berlagebrug in Götenborg.


Ondanks dat we alleen een stukje van Zuid-Zweden hebben gezien heeft het een goede indruk achtergelaten en gaan we nu met de boot naar Denemarken!

1 opmerking:

  1. haha, en natuurlijk komt Het Hout weer voorbij ;-)
    Veel plezier ook in Denemarken.

    BeantwoordenVerwijderen