woensdag 6 juni 2012

Beren op de weg

Vandaag vertrokken we om half acht uit Banff (opgericht in 1885), met een Starbucks koffie! Hier betaal je dus voor 2 grote koffie, met een smaakje en iets lekkers erbij, net zoveel als in Amsterdam voor 1 koffie. Mijn zin in Starbucks is daardoor ieder jaar (met de prijsstijgingen van enkele dubbeltjes per sloot koffie) afgenomen. Bovendien is die sloot koffie snel koud en dan hoef ik niet meer zo nodig. Maar niet hier!

Langs de Bow-river-valley road rijden we lekker ontspannen en alleen, de eerste 10 kilometer niemand voor, achter of tegenliggers, waar zijn al die miljarden mensen op deze aarde? En waar is al dat wild? Wij rijden hier om wild te spotten, dus kom maar op! Overal staan bordjes, Moose-crossings, mind the wildlife! En: don't feed the wildlife! Ik kijk wel uit, ik las in het vliegtuig dat een beer een moordenaar uit een auto had getrokken en had afgekloven. Nou was die man al dood voordat die beer hem, met klauwen als blikopeners, uit zijn auto kreeg, maar toch...

We komen langs de Athabasca glacier, een gletsjer waar je op kunt lopen, wat wij al eens gedaan hebben, indrukwekkend zo groot. Ook bijzonder is dat men sinds 1890 al meet dat die gletsjer zich aan het terugtrekken is, toen waren er nog geen auto's en sprak men nog niet over CO2 vervuiling, blijkbaar een natuurlijk proces. Inmiddels is de gletsjer honderden meters kleiner geworden en dat proces gaat nog steeds door.

Ook komen we langs Mount Robson, 3954 m. Hoogste berg in de Rocky Mountains, helaas ook nu weer in de wolken, dus moeten we maar weer eens terugkomen als hij "ontwolkt" is. Bij het wegrijden schiet er nog net een beer over de weg, ja hoor, nummer 1 is gespot, en nog een echte ook! Even daarna een moose (soort eland). En ik zie zelfs een soort coyote? Was niet helemaal duidelijk.

                                         Moose op de weg....

Aan het einde van de dag komen we aan in Vanderhoof, lijkt me een nederlandse naam, toch? We slapen in een motel, ja, echt zo eentje als uit de film; auto voor de deur. Ook weer meegemaakt. Op naar de volgende beren (hoeft niet op de weg, mag ook in een boom ofzo...).

1 opmerking:

  1. Mooi plaatje, zou zo maar hier kunnen zijn. Voor beren hoef overigens je niet zo ver te vliegen, die zitten hier ook. Onlangs zetten een beer zijn tanden in het hoofd van een jager hier uit de buurt. Even niet goed opgepast. De man overleefde het en zei dat toen het beest de tanden in zijn schedel zette, het klonk of beerlief aan de chips zat!!
    Ik geniet van je verslagen en reis met jullie mee. Heb die van morgen en overmorgen ook met plezier gelezen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen