dinsdag 26 juni 2012

Maandag 25 juni Dawson City

Gisteravond met de ferry over de rivier de Yukon naar Dawson City gevaren. We kwamen hier door te rijden over een prachtig stuk weg: de Top of the World Highway, deze weg slingert zich niet langs dalen, door kloven of over bergen, maar gaat over allerlei bergtoppen, vandaar de naam. Een klein stukje bos was daar verbrandt in 2004, een oppervlakte van half Nederland, 25.000 km2!





Dawson City is een echt Lucky Luke stadje, met saloon, een radarboot en Klondike Kate op de gevel geschilderd, ik verwachtte ieder moment de Daltons voorbijkomen. Vanochtend hebben we er doorheen gelopen en foto's genomen: oude gebouwen vanaf het begin van de stad, rond 1901, staan er nu verlaten en scheefgezakt bij. Dit komt doordat de stad hoofdzakelijk gebouwd is op een ondergrond van permafrost. In 1901 was men zich daar niet van bewust, ging bouwen en de huizen verwarmen (en dus ook de grond eronder), gevolg is na enige tijd het scheefzakken van de bebouwing. Tegenwoordig pakt men dit anders aan door de fundering te verhogen en onder het gebouw een kier te laten, zodat de grond niet verwarmd wordt.

De Yukon is vele malen buiten zijn oevers getreden en daardoor is Dawson City meerdere keren in haar geschiedenis overstroomd geweest. Het ijs uit de bergen blijft in nauwe doorgangen steken en daarachter hoopt het water zich op, zo ontstaan deze problemen. In 1979, voor de zoveelste keer. Toen besloot men een 2 meter hoge dijk te bouwen (goh, wonen er ook Nederlanders?). De Yukon overstroomt doordat ijbrokken blijven steken in nauwe doorgangen, daarachter blijft water ophopen en zo gaat het water een andere weg zoeken.



Via de Drome road boven op de berg de stad bekeken, bij een helder blauwe hemel. het is hier nog steeds prachtig weer, lopen in korte broek en t-shirt. Langs de Bonanza-Creek (prachtig die Wild-West namen, waar is John Wayne op zijn paard?), naar de grootste schoepen boor vanuit die tijd, hemel wat een apparaat, toen al! Het hele gebied is omgeploegd door dat ding en de infrastructuur hier bestaat uit bergen met grind (afval van de goudzoekers). We kwamen zelf ook in de stemming en bij Claim 6 mag iedereen, met eigen gereedschap, zoeken naar goud en het houden! Nou, mooi weer, tijd aan ons zelf, dus? Hup, die pannen weer uit de auto, schepje mee (inmiddels aangeschaft, je kunt hier zelfs hele machinale goudzeven kopen, pikhouwelen, scheppen e.d.) en daar gingen we weer aan de gang. Ik moet zeggen, het is een ontspannende inspanning, bij een beek, heel rustgevend, alleen die muggen zouden verboden moeten worden! Oja, vergat het bijna.... Handen vol goud.... Aan mijn gouden armband....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten