dinsdag 12 juni 2012

Vertraging...



Is het niet via de weg, wegens overstromingen dat we oponthoud hebben, dan is het wel door het slechte weer in de bergen. Gisterochtend zouden we om 9 uur terugvliegen van Gustavus naar Haines, maar er stegen geen vliegtuigjes op. Er waren ook geen piloten.... Nee, het duurde tot 12 uur eer het weer een beetje opknapte en we terug konden. Ook deze vlucht was geweldig, zo mooi boven de bergen, rivieren, meren en een stuk zee. Zag ik ook nog een walvis, althans de stoom van zijn adem uit zijn blaasgat.

Voordat we op weg gingen naar Haines Junction kwamen we nog een quiltshop tegen, daar moest ik natuurlijk even binnenkijken. We kwamen door het Bald Eagle Preserve, een reservaat waar aan het einde van de zomer in de rivier, de Chilkat, 3500 tot 4000 adelaars de zalm uit de rivier vissen. Bij de grensovergang naar Canada stond er nog een beer te grazen bij een paar huizen, kom je zomaar tegen.
De weg van Haines naar Haines Junction (de HainesHighway)is gebouwd in 1943, en is 1 van de mooiste hoofdwegen van Noord-Canada/Alaska. We hebben overnacht in een motel, langs deze highway, waar bijna niemand langskomt. En in het zonnetje een biertje gedronken en genoten van de hoge bergen op de achtergrond. Wat een land! De mensen zijn hier nog vaak echte kolonisten en moeten vechten tegen de natuur. Huizen van hout (is een goedkope grondstof, er is hier genoeg), opritten vol met troep, oude auto's, oude vrieskisten, afval, oud ijzer, hout voor de winter. Er staat veel te koop, bouwvallig en verrot. Mensen rijden hier ALTIJD in hun auto, overal naar toe, niet lopen! En ze houden van grote hoeveelheden eten hebben wij wel gezien. Liters cola, met gratis refill, grote borden burgers, friet en weinig groente. En toch is dit land bijzonder... Zo veel land, zo weinig mensen. Eigenlijk kijken we nu naar een wereld zoals die vroeger was en als ik dat dan vergelijk met onze wereld nu; Vanaf het begin van de mensheid tot 1900 hadden we ongeveer 1 miljard mensen, daar hebben we dus al die tijd over gedaan. Vanaf 1900 tot nu, hebben we er maar liefst 6 miljard bijgemaakt, en dit gaat in rap tempo door...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten