woensdag 20 juni 2012

Dinsdag 19 juni Goudzoekers

Jammergenoeg moesten we afscheid nemen van onze gezellige cabin, met alle avonturen. Op weg naar de "grote" stad Anchorage, stopten we even bij een uitkijkpunt. Daar kwamen we een meneer tegen die vertelde over de goudmijn, waar hij naar goud had gezocht. Spontaan bood hij ons een goldpan aan, waarmee je de modder kunt "wassen", en hopelijk blijft er dan een vlokje goud over. Nou, de dollartekens kwamen in onze ogen en HOOFD REISLEIDING wist niet hoe gauw hij het dagprogramma moest omgooien. Wij vertroken met pan, en later nog een schep naar de beek waar in 1888 voor het eerst goud is ontdekt.

In 1896 werd goud gevonden in de Bonanza Creek, in Dawson City, in het noorden van de Yukon. Toen kwam de grootste goudkoorts op gang die de wereld tot dan toe had gezien, de Klondike Goldrush. De meeste goudzoekers kwamen via de zeeroute: aangekomen in Skagway, Alaska naar de Chilkoot- en Whitepass (met beren), dan de Yukon rivier met een vlot afvaren. Tegenwoordig rijden we over de Klondike Highway (700 km tussen Skagway, via Whitehorse naar Dawson City.


Hier mag je voor $ 20,- zoveel "pannen" als je wilt, en je mag al het goud houden. Wij scheppen, scheppen en nog eens scheppen. En wassen, wassen en nog eens wassen, maar alles wat we vonden was alleen modder.... Op de terugweg naar de auto lazen we dat deze beek over een afstand van 600 meter en 80 meter diep was uitgebaggerd, op zoek naar goud. Ahum, waren we voor niks bezig geweest en lachen de mijneigenaren zich nu een hoedje, omdat wij, al die naieve toeristen, zich een hernia scheppen voor niets? Nu zitten we in een B&B in Anchorage, wachtend op de dag die komen gaat...maar eerst gaan we slapen. En voor jullie: Goedenmorgen!

3 opmerkingen:

  1. heeeeeeeeee, ook goede morgen. wat zijn jullie ook een geldwolven he, ha ha. heb erg genoten van jullie verhalen. hoe is het weer daar? hier stormachtig vanavond, daarna weer gewoon zoals altijd, "onder het verwachtingsniveau"
    dag skat, kus van je zus.........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Alaska people,
    Het is net of wij er weer zijn. Weet je, ik heb een héééééé'l klein stukje goud gevonden hoor.
    Arnold zegt dat het niet zo is, maar ik blijf erbij dat ik iets gevonden heb. Mis je het Ke..... nog niet? hahahah.
    Heerlijk om jullie verhalen te lezen en we kijken uit naar alle foto's die jullie gemaakt hebben.
    We nemen onze slaapzak wel mee, want het zal wel een lange kijk worden.
    Gr. Corrie en Arnold

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou jullie hebben het wel naar jullie zin daar, leuk om al die verhalen te lezen. Jullie kunnen beter daar blijven het weer is hier maar niets!

    BeantwoordenVerwijderen